Politerno > Україна і світ > Санду нагадала про марність “м’якого прямого діалогу” з Придністров’ям і продовжує говорити, що Крим – це Україна

Санду нагадала про марність “м’якого прямого діалогу” з Придністров’ям і продовжує говорити, що Крим – це Україна

  • 20 Листопада, 2020
  • 783 Переглядів
  • 0

Обраний свого часу Молдовою “м’який підхід” у переговорах з придністровського врегулювання, не дозволив вирішити конфлікт навіть протягом 28 років.

Про це заявила обрана президентка Молдови Мая Санду в інтерв’ю “ЄП“.

Нова президентка Молдови, що заступить на посаду на початку 2021 року, запропонувала Україні врахувати досвід Молдови у Придністров’ї.

“Наприклад, те, що Молдова обрала м’який підхід. Ми визнали, що Придністров’я є частиною переговорного формату, ми дали тамтешньому бізнесу той самий торговельний режим, який мають наші виробники – зокрема, право вільного експорту до ЄС за Угодою про асоціацію. Ми підписали понад 300 документів про розв’язання конфлікту тощо”, – переповіла вона.

Як відомо, на початку 90-х, після завершення гарячої фази придністровського конфлікту, Кишинів  дав згоду на “прямий діалог”  із ніким не визнаною “владою” в Тирасполі, а Росію погодився вважати “посередником” у врегулюванні конфлікту. Переговори між Кишиневом і Тирасполем тривають досі.

“Але попри всі ці кроки, наразі ми нікуди не прийшли. І цей наш досвід Україні може бути корисно врахувати (при виборі підходу. – ЄП) у діях щодо Донбасу”, – пояснила Санду.

Також Мая Санду заявила, що на посаді президента продовжить визнавати суверенітет України щодо Криму так само, як робила це дотепер.

“Моя позиція не змінилася відтоді, коли ми з вами говорили ще у 2016 році. Крим – це частина України. Я поважаю територіальну цілісність і суверенітет України щодо Криму. Я про це говорила, коли була прем’єр-міністром, і запевняю, я говоритиму точно те саме, коли стану президентом”, – сказала вона.

Санду також прокоментувала висловлювання чинного президента Молдови щодо Криму, заявивши, що “не має пояснень дурниць, які наговорив і які зробив президент Молдови за останні чотири роки”.

Зазначимо, Володимир Зеленський та п’ятий президент України Петро Порошенко відмовлялися зустрічатися з Ігорем Додоном через його висловлювання про те, що Крим належить РФ.

В інтерв’ю ЄП чотири роки тому Санду заявляла, що готова казати в очі Путіну, що Крим – це Україна, а Росія напала на Донбас. “Крим – це Україна, так само, як Придністров’я – це Молдова. Мені здається, тут все зрозуміло”, – говорила вона.

Нагадаємо, за підсумками підрахунку протоколів із понад 85% виборчих дільниць лідером президентських перегонів у Молодові стала експрем’єрка Майя Санду. Її підтримало понад 51,6% виборців, голоси яких підраховані. Чинного президента Ігоря Додона підтримало менше 49,4% з цих виборців.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE