Politerno > Україна і світ > ОГП попросив Зеленського звільнити Тупицького – у КСУ відреагували

ОГП попросив Зеленського звільнити Тупицького – у КСУ відреагували

  • 28 Грудня, 2020
  • 568 Переглядів
  • 0

Після того, як Офіс генпрокурора направив клопотання президенту про припинення повноважень голови КСУ Олександра Тупицького з посади строком на два місяці, в суді заявили, що законодавство не дозволяє главі держави відсторонювати від посади суддів КСУ.

Про це йдеться у повідомленні КСУ у Facebook.

В Суді заявили, що в законодавстві щодо діяльності суддів КС немає норми, яка б дозволяла припиняти їхні повноваження рішенням президента.

Там наголосили, що рішення про звільнення судді Конституційного Суду України з посади з підстав, визначених частиною другою статті 149-1 Основного Закону України, ухвалюється виключно Конституційним Судом України, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість нього”.

Виходячи з конституційного статусу суддів Конституційного Суду України, та враховуючи специфіку їх призначення різними гілками державної влади (стаття 148 Конституції України), положення частини третьої статті 154 КПК України  не можуть бути застосовані до тих суддів Конституційного Суду України, які призначалися Президентом України.

Інакше можна стверджувати про нерівний правовий статус суддів Конституційного Суду України, та, фактично, зниження відповідних гарантій для суддів Конституційного Суду України, що суперечить положенням статті 149 Конституції України”, – повідомили у КСУ.

Нагадаємо, голова Конституційного суду Олександр Тупицький не з’явився 28 грудня для вручення підозри в Офіс генпрокурора, її відправили поштою

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE