Politerno > Україна і світ > ЦРУ, українські націоналісти, опозиція і партизани: Лукашенко каже, що його з дітьми хотіли убити, ФСБ підтверджує

ЦРУ, українські націоналісти, опозиція і партизани: Лукашенко каже, що його з дітьми хотіли убити, ФСБ підтверджує

  • 17 Квітня, 2021
  • 831 Переглядів
  • 0

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко звинуватив спецслужби США у підготовці замаху на нього і його синів.

Про це Лукашенко заявив під час спілкування з журналістами, повідомляє БЕЛТА з посиланням на Telegram-канал “Пул Першого”.

“Чому я мовчав – про себе, про сім’ю, про дітей не хочеться говорити. Але вони взялися за дітей. У планах захоплення дитини одної, другої, як вийде. Посадимо в льох. До речі, в Гомельській області льох підготували.

Ми затримали групу, вони провели, показали, як це все планували. Потім ми виявили роботу явно іноземних спецслужб. Скоріш за все, Центрального розвідувального управління, ФБР, не знаю, хто там з американців працював… Ми контролювали їх, наступна група після Автуховича відомого і інших, не хочу прізвища називати, виявили їх бажання з’явитися в Мінськ і вже зайнятися організацією замаху на президента і дітей”, – зазначив Лукашенко.

Диктатор також анонсував “одне з найбільш принципових його рішень“.

“Найближчим часом, я прийняв рішення, ми його зараз формалізуємо, я озвучу. Це буде одне з принципових моїх рішень за чверть століття президентства. Це буде дуже серйозно. Тому навіть якщо мене не буде, по-народному кажучи, “тільки через мій труп”, у них нічого не вийде. Я прийняв рішення. Зараз мені треба його формалізувати. Це буде, скоріш за все, декрет президента”, – заявив він.

Лукашенко заявив, що відповідними каналами була попереджена Росія та інші, щоб були в курсі. “Не дай боже – відповідь буде найжорсткішою“, – сказав він.

Також самопроголошений президент розповів, що людей, які планували замах, затримали в Москві за допомогою ФСБ.

“Із США прилетіли – агентура. Прізвище його – якийсь Зенкович (мова про Юрія Зенковича – БЕЛТА). Вони побоялися сюди їхати після того, як ми затримали кілька груп, які сюди зброю звезли, вже в тайники заховали. Вони поїхали до Москви. І хто там ще? Наш був цей – Федута (Олександр Федута – БЕЛТА). Потім стали ширше дивитися – Костусєв (Григорій Костусєв – БЕЛТА) з’явився там, в меншому ступені. Він у Москві не був, ми вийшли на нього тут. І ряд інших”, – підкреслив Лукашенко.

За його словами, керівництву Росії та безпосередньо ФСБ було направлено прохання посприяти в організації затримання в Москві відповідних осіб. “І ми їх там взяли. Виїхала наша група захоплення – 11-12 чоловік”, – розповів він.

“Мене дивує інше: чому американці себе так поводять. Адже поставити задачу усунути президента, запам’ятайте, не може ніхто, крім вищого політичного керівництва. Тільки вони, ніякі спецслужби. Я скажу більше. Я вдячний Путіну. Коли він розмовляв із Байденом, він йому поставив це питання. Булькання – і жодної відповіді! Володимир Володимирович мені подзвонив, про це сказав, коли я з Азербайджану прибув”, – додав Лукашенко.

У той же час, голова КДБ Білорусі Іван Тертель в ефірі телеканалу ОНТ заявив, що комітет недавно завершив багатоступеневу спецоперацію, в результаті якої вдалося запобігти спробам озброєного заколоту в Білорусі і усунення представників влади, в тому числі Лукашенка. Ці події нібито були заплановані на червень-липень цього року.

До складу групи входили білоруські та іноземні громадяни. За оголошеною в сюжеті інформацією, збройний заколот у змовників отримав назву “Тиша”.

“Учасники цієї групи детально спланували і приступили до практичної реалізації задуму з фізичного усунення президента Білорусі, членів його сім’ї, організації збройного заколоту з метою захоплення влади насильницьким шляхом”, – зазначив Тертель.

Своєю чергою у ФСБ РФ заявили, що спільно з КДБ Білорусі затримали двох білоруських громадян, які планували на батьківщині військовий переворот із залученням українських націоналістів.

“Федеральною службою безпеки Російської Федерації спільно з Комітетом державної безпеки Республіки Білорусь в результаті проведеної спецоперації припинено протиправну діяльність Зянковича Юрія Леонідовича, який має подвійне громадянство США і Республіки Білорусь, і громадянина РБ Федути Олександра Йосиповича, які планували здійснення військового перевороту в Білорусії за відпрацьованим сценарієм “кольорових революцій” із залученням місцевих і українських націоналістів, а також фізичне усунення президента А. Лукашенка”, – йдеться у повідомленні.

Як відзначили в ФСБ, від білоруських партнерів стало відомо про те, що в приватних чатах одного з месенджерів “ідеологи білоруської радикальної опозиції” Зянкович і Федута організували обговорення плану збройного заколоту в Білорусії і вирішили провести в Москві особисту зустріч із використанням доступних їм заходів конспірації з опозиційно налаштованими генералами ЗС республіки.

“Після прибуття Зянковича до Москви після проведених консультацій у США і Польщі намічена зустріч відбулася в окремому кабінеті одного зі столичних ресторанів. В ході зустрічі змовники заявили “білоруським генералам”, що для успішної реалізації їх задуму необхідно фізичне усунення практично всієї верхівки керівництва республіки.

Вони докладно виклали план військового перевороту, що зокрема включає захоплення радіо і телецентрів для трансляції їх звернення до народу, блокування в столиці республіки лояльних діючій владі підрозділів внутрішніх військ та ОМОНу. Готувалося повне відключення енергосистеми Білорусі для утруднення дій силових і правоохоронних структур. Передбачалося, що активну фазу почнуть якісь збройні формування (“партизани”), що знаходяться на т.зв. “прихованих базах”, – стверджують у ФСБ.

Кінцевою метою було зміна конституційного ладу зі скасуванням посади президента і покладанням керівництва країною на “Комітет національного примирення”. При цьому Зянкович планував стати “куратором” парламенту країни і правової системи, а Федута хотів займатися політичною реформою й ідеологічною роботою”.

За даними ФСБ, датою здійснення військового перевороту опозиціонери обрали день проведення параду Перемоги в Мінську 9 травня.

Відзначається, що після документування зазначеної зустрічі змовники були “затримані російськими органами безпеки і передані білоруським партнерам”.

Відносно Зянковича і Федути слідчими органами Білорусії розслідується кримінальна справа за ознаками злочину, передбаченого статтею 357 (змова чи інші дії, вчинені з метою захоплення державної влади) КК РБ.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE