Politerno > Україна і світ > РФ висилає українського дипломата, бо він нібито хотів купити закриті бази даних – Україна відповіла

РФ висилає українського дипломата, бо він нібито хотів купити закриті бази даних – Україна відповіла

  • 17 Квітня, 2021
  • 671 Переглядів
  • 0

Влада Росії заявила, що перебування консула України Олександра Сосонюка на території країни “небажане”.

Про це повідомило РИА Новости.

Видання інформує, що тимчасовий повірений у справах України викликаний в російський МЗС “у зв’язку з протиправною діяльністю консула в Петербурзі”.

“Перебування українського консула Сосонюка в Росії небажане, йому рекомендовано покинути країну протягом 72 годин, починаючи з 19 квітня”, – йдеться у повідомленні.

Своєю чергою в ФСБ РФ заявляють, що затриманий у Санкт-Петербурзі український консул Олександр Сосонюк в середині березня хотів придбай закриті бази даних росіян.

Чоловік шукав бази даних на громадян РФ. Цікавився житловими прописками, щодо машин, реєстраційні номери. Ще даними ФСБ і базою даних кримінальних справ”, – повідомили у службі.

У відео йдеться, що Сосонюк хотів придбати ці бази даних в середині березня.

На відео також присутній продавець з ярмарки “Юнона” в Петербурзі, який розповів, що Сосонюк нібито планував саме там придбай потрібну йому інформацію.

У російській спецслужбі заявляють, що затриманий консул України викритий у шпигунстві. “Ви затримані за протиправні дії, які називаються шпигунство”, – сказав співробітник спецслужби Сосонюку.

Судячи з відео ФСБ, Сосонюка було затримано в ресторані. Пізніше його доставили в УФСБ по Санкт-Петербургу і Ленінградській області. Туди ж прибули українські диппрацівники.

У відповідь на рішення РФ вислати українського консула в Санкт-Петербурзі МЗС України вимагає від старшого дипломата посольства Росії в Києві залишити територію України впродовж 72 годин, починаючи із 19 квітня.

Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко у коментарі УП.

“На тлі ескалації Російською Федерацією безпекової ситуації та масованої антиукраїнської пропаганди російська сторона продовжує провокації проти співробітників дипломатичних установ України в Росії.

Висловлюємо рішучий протест щодо неправомірного затримання 16 квітня співробітника Генерального консульства України в Санкт-Петербурзі та надання йому припису залишити територію РФ до 21 квітня. Повністю відкидаємо висунуті консульському співробітнику звинувачення.

Такі дії російської влади грубо порушують Віденську конвенцію про дипломатичні зносини від 1961 року і Віденську конвенцію про консульські зносини від 1963 року та вкотре підтверджують обраний Росією курс на подальше загострення з Україною.

У відповідь на зазначену провокацію старший дипломат посольства Росії в Києві має залишити територію України впродовж 72 годин, починаючи із 19 квітня”, – зазначив Ніколенко.

Нагадаємо, консула України Олександра Сосонюка затримали у російському місті Санкт-Петербург співробітники ФСБ нібито “при отриманні інформації закритого характеру в ході зустрічі з громадянином РФ”.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE