Politerno > Україна і світ > Палатного підозрюють у кришуванні підпільної торгівлі в переходах – Кличко каже про тиск особисто на нього. ВІДЕО

Палатного підозрюють у кришуванні підпільної торгівлі в переходах – Кличко каже про тиск особисто на нього. ВІДЕО

  • 13 Травня, 2021
  • 571 Переглядів
  • 0

Київська міська прокуратура викрила незаконну схему “кришування” нелегальної торгівлі у підземних переходах столиці.

Про це повідомляє Київська міська прокуратура.

Прокурори спільно з СБУ провели обшуки в Києві та області в учасників злочинної групи, які спільно з службовими особами КМДА організували систематичне вимагання та отримання коштів з суб’єктів господарювання за незаконну оренду торгових точок у підземних переходах на території центральних районів столиці.

За даними слідства, учасники злочинного угрупування, до складу якого входять близько 20 осіб, у тому числі, колишній народний депутат (за даними джерела УП, це Артур Палатний), а також чинні та колишні депутати Київської міської ради, щомісяця отримують, за попередніми даними, від 5 до 7 мільйонів гривень доходу від оренди торгових точок, нелегально облаштованих у підземних пішохідних переходах станцій метро у Шевченківському, Солом’янському, Печерському та Голосіївському районах столиці.

Встановлено, що, починаючи з 2012 року КМДА передала у користування “інвесторам” 228 підземних пішохідних переходів на умовах, що приватні фірми самі здійснюватимуть ремонти і прибирання та боротимуться із стихійною торгівлею. При цьому інвесторам було надано право безконтрольно встановлювати в підземних пішохідних переходах торгові точки у будь-якій кількості, без обмежень.

Одним із таких інвесторів у 2012 році став депутат Київради, голова однієї з постійних комісій, який контролював значну кількість посередницьких структур, що здавали ці торгові площі в суборенду.

При цьому, жоден з інвесторів не дотримувався своїх зобов’язань: не ремонтував переходи і не покращував їх технічний стан, займаючись лише організацією торгівлі.

У 2016 році Верховний суд України визнав незаконними майже всі вказані інвестиційні договори як такі, що є уявними та спрямованими на приховування угод по оренді об’єктів комунального майна.

Попри це, з 2016 року по цей час учасники злочинної групи незаконно вимагали і отримували гроші від підприємців, які торгують у підземних переходах, зазначає прокуратура.

Згідно розподілених ролей, учасники злочинної групи, систематично кожного місяця збирали платню з “орендаторів” та забезпечували їхню діяльність шляхом незаконного підключення до електромереж комунальних підприємств, за що підприємці їм сплачували окремо. Розмір щомісячної платні з однієї торгівельної точки тільки за оренду приміщень становила від 10 до 15 тис. гривень.

За даними слідства, лобіює питання стосовно заборони демонтажу МАФів, які знаходяться в підземних переходах, колишній народний депутат України 7-го і 8-го скликань (Палатний –ред.). Також останній використовує корупційні зв’язки для усунення перешкод у здійсненні незаконної діяльності вищевказаної злочинної групи, за що регулярно отримує грошові кошти від членів зазначеного угруповання.

12 травня 2021 року на підставі ухвал суду проведено 14 одночасних  обшуків, у тому числі за місцями проживання депутата Київської міської ради, який за оперативною інформацією організував і контролював вказану злочинну схему; колишнього народного депутата України 7-го і 8-го скликань, який сприяв незаконній діяльності злочинної групи; одного з керівників Федерації боксу України, який є довіреною особою екснародного депутата.

Наразі у ході обшуків вилучено документи, чорнові записи, а також грошові кошти у сумі близько 350 тис. доларів США, з яких 250 тис. – у колишнього народного обранця.

“Кримінальне провадження розслідується за ч. 2 ст. 189, ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 368 КК України. Слідчі дії тривають.

Окремо зазначимо, що 12 травня 2021 року, коли в межах вказаного провадження тривали активні слідчі дії, у підземних переходах станцій метро “Либідська” та “Арсенальна” розпочався масовий демонтаж торгівельних точок та МАФів”.

Своєю чергою, мер Києва Віталій Кличко під час засіданні Київради 13 травня назвав обшуки на комунальних підприємствах міста тиском на столичну владу і особисто на нього, а також придушенням місцевого самоврядування.  

“Протягом останніх двох днів правоохоронці та податківці буквально кошмарять столичну владу. Такого не було в Україні навіть в махрові часи Януковича! Вриваються на комунальні підприємства, додому до їх керівників. Це якісь нальоти!

Шукають корупцію?! Як блискавично і масово знайшлися якісь “справи”, що не витримують жодної правової критики. Я завжди акцентував на тому, що в нашій роботі нульова толерантність до корупції.

Насправді те, що відбувається, – це тиск на столичну владу і придушення місцевого самоврядування. Тиск на мене особисто!”, – зазначив Кличко.

Кличко нагадав, що за останні 2 дні обшуки пройшли в “Київзеленбуді”, в КП “Спецжитлофонд”, у “Киїавтодорі”, в “Київському інституті земельних відносин”, “Київміськсвітлі”, а  також у департаментах земельних ресурсів і соціальної політики

Він додав, що о 6 ранку 13 травня “увірвалися додому” до головного архітектора Києва. Також приходили додому до голови виконкому партії “УДАР”.

Кличко переконаний, що обшуки пов’язані з тим, що Київ вивчає питання про запровадження виконкомів, “коли громада і управління містом не залежать від вказівок і волі Банкової”.

Мер Києва вважає, що у владі “дуже не хочуть, щоб Києвом керував мер, обраний киянами, а не призначений центральною владою казачок”, тому розгорнули брудну кампанію проти нього.

За словами Кличка, “цей “серіальчик” не покращує імідж України, як європейської держави, а (його – ред.) сценарій – дуже непрофесійний, який треба коригувати”.   

Мер столиці також додав, що правоохоронцям, які виконують “злочинні накази”, рано чи пізно доведеться відповідати за законом.

А тим, хто хоче його “так би мовити, “потренувати””, заявив, що “тренувався, ще коли вони в школу ходили”, тому перебуває “у відмінній формі”.

Нагадаємо, 12 травня прокуратура прийшла з обшуками до голови виконавчого комітету партії “Удар” та колишнього нардепа Артура Палатного. 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE