Politerno > Україна і світ > Під СБУ мітингують за і проти видачі Білорусі активіста Боленкова. ВІДЕО – ФОТО

Під СБУ мітингують за і проти видачі Білорусі активіста Боленкова. ВІДЕО – ФОТО

  • 9 Липня, 2021
  • 911 Переглядів
  • 0

Біля будівлі Служби безпеки України у Києві проходить мітинг з вимогами припинити переслідування білоруського активіста Олексія Боленкова і скасувати рішення про його примусову депортацію.

Про це повідомляє “Укрінформ“.

В акції беруть участь близько 50 осіб. Вони, зокрема, тримають плакати: “СБУ, вам нема більше чим займатись?”, “Україна без Лукашенка”.

“СБУ хоче згодувати Боленкова режиму Лукашенка за критику Авакова. 22 квітня 2021 року співробітники СБУ, відмовляючись показувати посвідчення, намагалися посадити в автомобіль і вивезти на кордон з Білоруссю громадянина Білорусі Олексія Боленкова. Свої дії вони мотивували тим, що останній становить загрозу для національної безпеки України. Завадити діям працівників СБУ вдалося завдяки оперативній мобілізації друзів, журналістів і адвокатів. Боленков оскаржив рішення СБУ в суді. Мотивоване рішення про депортацію тим, що Олексій ходив на акції й організовував їх в Україні, “відкрито критикував поліцію”, “відкрито пропагував силовий метод зміни влади в Білорусі”, а також за запитом білоруського бюро Інтерполу (мовляв, Боленков у Білорусі проходить підозрюваним у кримінальній справі). Адвокати Боленкова подали документи на апеляцію, але низка ознак вказує на те, що рішення суду буде не на користь Боленкова. Також депортація загрожує Артуру Кіндратовичу, якого вже затримували в 2019 році за запитом з Білорусі через Інтерпол. Ще раніше відбулися обшуки під надуманими приводами у товариша і подруги Олексія – Іри та Сергія Рубанів. Після обшуків Рубанів розпитували про зв’язки з Боленковим. Рішення СБУ підписав начальник Департаменту захисту національної державності СБУ Олександр Кукса, який брав участь в “антитерористичній операції” в ніч на 19 лютого 2014 року на Майдані. Боленков кричав “Аваков – чорт” і висловлював “неповагу до поліції”, тепер СБУ хоче його депортувати “, – заявили організатори акції на захист Боленкова.

Крім того, мітингувальники вимагають скасувати депортацію білоруса Артура Кондратовича, якого вже затримували в 2019 році за запитом із Білорусі через Інтерпол.

Водночас під стінами СБУ відбувалася акція активістів право-націоналістичних поглядів з протилежною вимогою – депортувати Боленкова.

“СБУ знайшла тверді докази, щоб депортувати з України громадянина Білорусі Олексія Боленкова. Він представник кількох терористичних ініціатив, зокрема “Революційна дія”, яка займається дестабілізацією ситуації в Україні. Зокрема, вони здійснювали теракти: підпалювали телекомунікаційні вишки в Київській та Чернігівській областях – у розпал турецько-курдського конфлікту вони підпалювали вишки “Лайфселл”, тобто турецького холдингу “Туркселл” на знак протесту проти диктатури Ердогана. Чомусь вони не їхали підпалювати телекомунікаційні вишки в Туреччину, а здійснювали теракти на території України. Тобто громадяни Росії, Білорусі здійснюють теракти на території України як протест проти внутрішніх протистоянь в інших державах. Вони постійно здійснюють напади на ветеранів АТО, стверджуючи, що це “нацисти” тощо, зокрема, члени організації “Революційна дія”, одним з керівників якої є Боленков, напали на Подолі в Києві на ветерана Дмитра Вербича“, – пояснили свою позицію націоналісти.

У СБУ повідомили, що наразі жодної заяви від мітингувальників не було, тому виходити до них не збираються.

Націоналісти й анархісти мітингували під СБУ за і проти депортації білоруського активіста Боленкова 01
Націоналісти й анархісти мітингували під СБУ за і проти депортації білоруського активіста Боленкова 02
Націоналісти й анархісти мітингували під СБУ за і проти депортації білоруського активіста Боленкова 03
Націоналісти й анархісти мітингували під СБУ за і проти депортації білоруського активіста Боленкова 04
Націоналісти й анархісти мітингували під СБУ за і проти депортації білоруського активіста Боленкова 05
Націоналісти й анархісти мітингували під СБУ за і проти депортації білоруського активіста Боленкова 06
Націоналісти й анархісти мітингували під СБУ за і проти депортації білоруського активіста Боленкова 07
Націоналісти й анархісти мітингували під СБУ за і проти депортації білоруського активіста Боленкова 08
Націоналісти й анархісти мітингували під СБУ за і проти депортації білоруського активіста Боленкова 09
Націоналісти й анархісти мітингували під СБУ за і проти депортації білоруського активіста Боленкова 10
Націоналісти й анархісти мітингували під СБУ за і проти депортації білоруського активіста Боленкова 11
Націоналісти й анархісти мітингували під СБУ за і проти депортації білоруського активіста Боленкова 12
Націоналісти й анархісти мітингували під СБУ за і проти депортації білоруського активіста Боленкова 13
Націоналісти й анархісти мітингували під СБУ за і проти депортації білоруського активіста Боленкова 14
Націоналісти й анархісти мітингували під СБУ за і проти депортації білоруського активіста Боленкова 15
Націоналісти й анархісти мітингували під СБУ за і проти депортації білоруського активіста Боленкова 16
Націоналісти й анархісти мітингували під СБУ за і проти депортації білоруського активіста Боленкова 17

Як відомо, 21 квітня співробітники Національної поліції і Служби безпеки України обшукали квартиру білоруського активіста Олексія Боленкова в Києві і попередили його про примусове видворення з території України. 

За словами Боленкова, обшуки нібито відбувалися “за підозрою в підпалі”. Такі дії зі свого боку чоловік не визнає.  

Адвокати Боленкова оскаржили в суді рішення СБУ про депортацію. Однак, за даними правозахисників, Шевченківський райсуд Києва 22 червня відмовив у задоволенні скарги.  

Олексій Боленков – білоруський та український активіст, народився у місті Жлобин у Білорусі. Він брав участь у протестах на Майдані незалежності у Києві у 2013-2014 роках. Сам Боленков називає себе прибічником анархізму.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE