Politerno > Україна і світ > СБУ здавала КДБ білоруських опозиціонерів і з’ясовувала обставини їхнього перебування в Україні

СБУ здавала КДБ білоруських опозиціонерів і з’ясовувала обставини їхнього перебування в Україні

  • 29 Травня, 2021
  • 809 Переглядів
  • 0

Під час утримання в СІЗО Семена Семенченка СБУ, за дорученням КДБ Білорусі, намагалося з’ясувати у нього інформацію про перебування групи білоруського опозиціонера Миколи Автуховича в Україні.

Про це екснардеп повідомив у Фейсбуці.

Він розповів, що під час активних протестів у Білорусі в жовтні-листопаді 2020 року “до Україні один за одним прибували білоруські патріоти”.

“В жовтні – листопаді 2020 року коли протести були в активній фазі і ми бачили в телеграм каналі Nexta десятки тисяч людей на вулицях Мінська, в Україну один за одним прибували білоруські патріоти. В тому числі до Києва приїхали Микола Автухович та Артур Папок. Автухович багато років відсидів в білоруських в’язницях. Він єдиний з відомих білоруських дисидентів заявив про те, що мирні акції нічого не дадуть проти кривавого режиму Лукашенко-Путіна. І публічно закликав до спротиву. На насилля – відповідати насиллям. Захищати жінок та дітей! Він був готовий пройти той шлях, який пройшли українці в 2014 році. Від самооборони Майдану до добровольчих батальйонів. І білоруські патріоти звернулись до українських майданівців та добровольців. Щоб з ними поділились досвідом, щоб отримати навички боротьби, щоб було куди вивезти та розмістити сім’ї, щоб скоординувати дії з українцями, якщо за Білоруським Майданом почнеться російська агресія. Це не була лише допомога громадськості. В зв’язку з високою важливістю питання для нашої національної безпеки, дану роботу повністю відслідковувало Головне Управління Розвідки Міністерства оборони України.

Однак по приїзду стало відомо, що за білоруськими патріотами в Україні велось спостереження, їх телефонні переговори – прослуховувались. І мова зараз не тільки про групу Миколи Автуховича, але і про інші групи білоруських патріотів, які шукали допомоги та підтримки в українській державі.Результат не заставив на себе довго очікувати.

28 жовтня, недалеко від кордону з Україною КГБ Білорусі затримало так звану групу Ігоря Оленевича. В складі групі – Дубовський, Романов, Резанович. Усе це – білоруські опозиціонери, які багато років відсиділи в білоруських в’язницях. Сам Ігор Оленевич був засуджений в 2010 за спробу підпалу посольства РФ в Мінську.

Буквально через декілька днів, 8 грудня – наступний провал! Затримані Микола Автухович та його група спротиву: Артур Папок, Ірина Харачкіна, Сергій та Павло Резанович, Любов Резанович, Ірина та Антон Мальхер, Галина Дербиш, Володимир Гундер, Ольга Майорова.Обидві групи отримали звинувачення в перевезені зброї та вибухівки з України, а також в тероризмі”, – пояснив Семенченко.

За словами Семенченка, після його затримання, керівництво ГУР МО намагалося пояснити, що він виконував важливу роботу в якості конфіденційного співробітника. Однак 26 березня суддя Печерського суду Константінова відправила його на 2 місяці в одиночну камеру ізолятору СБУ.

“За ці 2 місяці єдиний допит який у мене був – за дорученням КГБ Білорусі, який провів слідчий СБУ. Питання так поставлені, що я маю надати їм усі дані по обставинам перебування групи Автуховича в Україні, розкрити об’єми прикриття, прізвища та телефони офіцерів та конфіденційних співробітників ГУР МО, тобто фактично дати документальну базу для засудження білоруських патріотів за статей – тероризм”, – додав Семенченко.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE