Politerno > Україна і світ > Справа проти Коломойського в Ізраїлі: за що Воробей “клюнув” олігарха?

Справа проти Коломойського в Ізраїлі: за що Воробей “клюнув” олігарха?

  • 12 Липня, 2021
  • 660 Переглядів
  • 0

Поліція Ізраїлю почала розслідування шахрайства, в якому нібито бере участь олігарх Ігор Коломойський і кілька його соратників. 

Про це повідомляє джерело Kyiv Post. 

За його словами, ділові партнери Коломойського нібито не заплатили $ 20 млн за вугілля, яке вони купили в 2019 році у компанії білоруського олігарха Миколи Вороб’я і перепродали Центренерго. 

Як зазначає джерело, спільники українського олігарха закрили свою компанію замість того, щоб заплатити за вугілля.

У квітні представники продавця звернулися в поліцію Ізраїлю, де Коломойський і його соратники мають громадянство, і подали заяву про шахрайство.

Розслідування триває. Нікому з фігурантів поки що не було пред’явлено звинувачення.

У свою чергу, Коломойський сказав Kyiv Post, що йому нічого не відомо про кримінальне розслідування, в якому він фігурує в Ізраїлі. Також він зазначив, що не веде справи з білоруським олігархом Вороб’йом. 

Телеграм-каналу Shadow Anonymous розповіли додаткову інформацію з приводу кримінальної справи проти Ігоря Коломойського в Ізраїлі.

Угода 2019 року стосувалася продажу естонською компанією Вороб’я NT Marine кіпрському офшору Коломойського Sanderlyn 320 тисяч тонн російського вугілля для «Центренерго» по $ 78 за тонну.

Справа була порушена 6 квітня 2021 року, у розшук нібито оголосили самого Коломойського, його бізнес-партнера Михайла Кіпермана, Марію Кіперман, колишнього українського депутата Євгена Геллера та колишнього генерального директора «Приватбанку» Олександра Дубілета. Вони не розплатилися з білорусом за «естонсько-російське» вугілля.

Білоруського олігарха Миколу Вороб’я всі знають як партнера Віктора Медведчука з постачання дизпалива по трубі «Прикарпатзахідтранс». Але у білоруса є й інший бізнес. По вугіллю – він збирався поставити в грудні 2019 року 600 тис тонн і заробити за рік близько $ 50 млн.

Вугілля для «Центренерго» – це тільки частина інтересу. Воробей хотів купити «Центренерго» повністю (контрольний пакет акцій на старті оцінювався в $ 200 млн). І зіткнувся на цьому терені з Михайлом Спектором і Михайлом Воєводіним – нинішніми фавортами Офісу Президента. Вони виставили свій Forbes & Manhattan проти «нафтобітумного заводу» Миколи Вороб’я.

До речі, «БелКазТранс Україна», записана на сина Миколи Вороб’я-молодшого (сина), успішно постачає продукцію батьківського білоруського «нафтобітумного заводу» для «Великого будівництва» і зараз. Незважаючи на розслідування СБУ з приводу «Прикарпатзахідтранс».

А ще раніше, до санкцій і боротьби ОП з Медведчуком, Вороб’я почали смикати у НАБУ і не тільки. Він підозрював в цьому підступи Коломойського, який не хотів приватизації «Центренерго». І, знайшовши момент, коли вони обидва під санкціями, але Воробей – ЄС, а Коломойський – США, помстився кримінальною справою через Ізраїль, де «прописаний» наш олігарх.

Слід зазначити, що Ігор Коломойський і Віктор Медведчук на сьогодні два найбільших нафтотрейдери України. Коломойський орієнтований на роздрібний ринок ( «Укрнафта» і мережу АЗС), Медведчук на імпорт і опт. Нещодавно вони купили кожен по своїй нафтоперевалці під танкери. Wexler Group Медведчука – у порту Південний. Коломойський разом в Віталієм Антоновим – в Херсоні.

Почали стикатися лобами на тендерах по солярці «Укрзалізниці». Потім – на торгах, де державний «Приватбанк» продавав заставні АЗС Коломойського. Націоналізована рішенням РНБО дизельна труба «Прикарпатзахідтранс» – це взагалі фантом.

Після введення влітку 2019 року спеціального мита на прокачування по трубі в розмірі 3,75%, дизпаливо заїжджає в Україну в цистернах з Білорусі. Поставляв Микола Воробей, проти якого введені санкції РНБО, але продукт був власністю Proton Energy Group S.A.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE