Politerno > Україна і світ > Білий дім вимагає від України утриматись від критики угоди про “Північний потік-2” – Politico

Білий дім вимагає від України утриматись від критики угоди про “Північний потік-2” – Politico

  • 21 Липня, 2021
  • 730 Переглядів
  • 0
Байден і Меркель у Вашингтоні

Адміністрація президента США Джо Байдена закликала Київ утриматися від критики майбутньої угоди з Німеччиною щодо “Північного потоку-2”.

Про це пише видання Politico з посиланням на чотирьох осіб, знайомих з переговорами.

“Офіційні особи США дали зрозуміти, що відмовилися від зупинки проєкту, відомого як “Північний потік – 2”, і тепер намагаються стримати завдані збитки, уклавши грандіозну угоду з Німеччиною.

У той же час офіційні особи адміністрації тихо закликали своїх українських колег утриматися від критики майбутньої угоди з Німеччиною, що стосується трубопроводу, за словами чотирьох осіб, знайомих з обговореннями”, – пише видання.

За словами співрозмовників видання, офіційні особи заявляли українській стороні, що публічний виступ проти майбутньої угоди може завдати шкоди двостороннім відносинам між Вашингтоном і Києвом. Вони також закликали українців не обговорювати з Конгресом потенційні плани США і Німеччини, стверджує видання.

Чиновник, який обіймає високу посаду в адміністрації Байдена, оскаржив повідомлення видання, зазначивши, що ситуація є більш складною. Водночас він відмовився поділитися додатковою інформацією про переговори офіційних осіб зі США зі своїми українськими колегами.

Співрозмовник зазначив, що в​ ході переговорів з Німеччиною США намагаються обмежити ризики, пов’язані з трубопроводом, для України і для європейської енергетичної безпеки. 

Він додав, що американські та німецькі переговорники шукають способи зменшити шкоду, яку це питання завдає молодій демократії. Джерело, наближене до президента України Володимира Зеленського, заявило, що позиція Києва полягає в тому, що санкції США все ще можуть зупинити завершення проєкту. Український співрозмовник підкреслив, що Київ як і раніше категорично проти цього проєкту.

Нагадаємо, 16 липня президент США Джо Байден і канцлерка Німеччини Ангела Меркель після переговорів у Вашингтоні дали спільний брифінг. На ньому вони торкнулися теми газопроводу “Північний потік-2” і транзиту газу через Україну.

За словами Меркель, “Північний потік – 2” – “це додатковий проект”, який не повинен стати заміною транзиту газу через Україну. Байден заявив про “обопільну позицію” з Меркель з приводу “Північного потоку-2”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE