Politerno > Україна і світ > Зеленський про ідею з референдумом: Це швидше, ніж змінювати Конституцію

Зеленський про ідею з референдумом: Це швидше, ніж змінювати Конституцію

  • 27 Березня, 2022
  • 1723 Переглядів
  • 0

Президент Володимир Зеленський заявив, що українці можуть прийняти рішення про нейтральний статус на референдумі, оскільки відповідні зміни до Конституції зайняли б мінімум рік.

Про це Зеленський заявив в інтерв’ю російським ЗМІ.

“…Обов’язково має бути референдум в Україні (про нейтральний статус у разі отримання гарантій безпеки – ред.). Чому? Тому що ми маємо закон про референдуми. … Гарантії безпеки передбачають нейтральний статус, а це конституційні зміни… Це дві сесії (парламенту – ред.)”.

“По-іншому Конституцію не можна змінити. Дві сесії – це рік. Уявляєте, наскільки це може бути довго?”.

Референдум — крок швидший, ніж Конституцію змінити. Ось про що я говорю. Російській стороні потрібні гарантії, що це станеться. Тому референдум — бо тільки народ може ухвалити рішення, що буде такий статус і гаранти. Референдум відбудеться протягом кількох місяців, а зміни до Конституції відбуватимуться щонайменше рік, згідно з нашим чинним законодавством. Мінімум рік”.

Відповідаючи на уточнююче питання, Зеленський зазначив, що українські біженці в інших країнах також зможуть проголосувати на референдумі.

Президент сказав, що Україна готова пройти на нейтралітет та без’ядерний статус України.

“Ми готові на нього йти. Це найголовніший пункт. Це був перший важливий пункт для Росії, наскільки я пам’ятаю. І наскільки мені пригадується, вони через це розпочали війну”, – сказав Зеленський.

Однак він наголосив, що важливо, “щоб це не був ще один папірець а-ля Будапештський меморандум”.

“Тому нас цікавить, щоб цей папір перетворився на серйозну угоду, яка буде підписана там, де пункти гарантій безпеки, усіма гарантами цієї безпеки. Він обов’язково має бути ратифікований парламентами країн-гарантів, це два. І обов’язково має бути референдум в Україні”, – сказав Зеленський.

Як відомо, президент України Володимир Зеленський заявив, що остаточно формат компромісів щодо гарантій безпеки та тимчасово окупованих територій на переговорах між Україною та Росією може бути винесений на всеукраїнський референдум.

Згідно з українським законодавством, в умовах воєнного стану заборонено проведення всеукраїнських та місцевих референдумів.

Нагадаємо, на початку російського вторгнення президент Володимир Зеленський зазначив, що Україна не боїться говорити щодо нейтрального статусу, але які вона матиме гарантії безпеки.

У близького друга Віктора Медведчука політтехнолога Михайла Погребинського провели обшуки. Слідчі аналізують вилучені матеріали та чорнові записи.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE