Politerno > Україна і світ > Експосадовця Львівської ОДА та головреда Mind.UA затримали за розкрадання гуманітарки. ВІДЕО

Експосадовця Львівської ОДА та головреда Mind.UA затримали за розкрадання гуманітарки. ВІДЕО

  • 6 Травня, 2022
  • 946 Переглядів
  • 0

Служба безпеки затримала головного редактора інформаційного видання Mind.UA Євгена Шпитка та президента Міжнародного Інвестиційного Офісу за підозрою у розкраданні гуманітарного вантажу.

Про це повідомляє пресслужба Управління СБУ у Львівській області.

За даними СБУ, організатори злочинної схеми вводили в оману керівників однієї з громадських організацій і привласнювали собі благодійні пожертви, які призначались для Збройних сил України.

“За оперативними даними стало відомо, що схему організували двоє мешканців регіону. Один з них – президент інвестиційної компанії, а інший є головним редактором інформаційного видання. Військове спорядження та іншу гуманітарну допомогу, що призначалась для потреб армії та військових формувань України, вони продавали за чималі гроші”, – розповіли в СБУ.

Слідчі встановили, що зловмисники не лише торгували військовою амуніцією, а й привласнювали пожертви благодійників. А потім через банківські відділення та термінали виводили кошти з цих рахунків.

За даними видання Детектор Медіа, співробітники СБУ затримали головного редактора Mind.UA Євгена Шпитка.

Також. за даними львівських видань, йдеться про президента Міжнародного Інвестиційного Офісу, колишнього голову Управління інвестиційної політики Львівської ОДА Романа Матиса.

Фігурантів затримали під час спроби продажу партії військового спорядження на суму 550 тисяч гривень.

Також силовики провели обшуки складу, де виявили велику кількість військової амуніції на мільйони гривень. Наразі перевіряють якість товарів та під контролем СБУ її передадуть українським захисникам.

Вирішується питання щодо повідомлення зловмисникам про підозру за ч.3 ст.201-2 України (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) та обрання міри запобіжного заходу.

Наразі слідство триває.

Видання Mind.uа, головним редактором якого є Шпитко, заявило, що він із Матисом працювали за звичною для всіх волонтерів схемою закупівлі допомоги. Для цього була залучена юридична особа – “Артан Центр”.

Дослівно: “Зауважимо, що за цим форматом працюють багато волонтерів, які закупають оптові партії спорядження та згодом передають його за донати або продають меценатам (які потім передають їх хлопцям на передову), а кошти від продажу повертають для оплати партії товару.

Жодним чином у цій діяльності не були задіяні гуманітарні вантажі. Йдеться виключно про закупівлю конкретних товарів на замовлення конкретних користувачів. Товари закуповувалися за кошти замовника. У низці випадків, коли була потрібна передоплата, Євген Шпитко закладав свої власні кошти, які згодом відшкодовувались”.

Роман Матис був звільнений із посади голови Управління інвестиційної політики Львівської обладміністрації у січні цього року. Причина звільнення – реорганізація та зміна структури Департаменту економічної політики.

На місцевих виборах 2020-го Матис був кандидатом на посаду мера Львова як самовисуванець, проте набрав менше 1% голосів виборців.

Нагадаємо, секретар генради партії “Єдиної Росії” Андрій Турчак приїхав у Херсон та заявив, що “Росія тут назавжди”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE