Politerno > Україна і світ > “Численні звірства є огидними та жорстокими”: правозахисники фіксують злочини росіян в Україні

“Численні звірства є огидними та жорстокими”: правозахисники фіксують злочини росіян в Україні

  • 18 Травня, 2022
  • 484 Переглядів
  • 0

Правозахисна організація Human Rights Watch з 10 квітня по 10 травня опитала 65 людей, документуючи злочини російських військових проти мирних жителів на півночі України.

Представники організації також вивчали речові докази у місцях ймовірних злочинів, а також фото та відео від потерпілих та свідків.

У 17 селах і невеликих містах Київської та Чернігівської областей, які відвідували правозахисники у квітні, Human Rights Watch розслідувала 22 явні страти без належного судового розгляду, 9 інших незаконних вбивств, 6 можливих насильницьких зникнень та 7 випадків катувань. Двадцять один мирний житель описав незаконне ув’язнення в нелюдських і принизливих умовах.

«Численні звірства російських військ, які окупували частини північно-східної України на початку війни, є огидними, незаконними та жорстокими», – сказав Георгій Гогія, заступник директора Human Rights Watch з Європи та Центральної Азії. – «Ці зловживання є очевидними воєнними злочинами, які слід негайно та неупереджено розслідувати та належним чином переслідувати».

В організації зауважують, що українська влада повинна вжити заходів для збереження доказів, які можуть мати вирішальне значення для майбутнього судового розслідування воєнних злочинів, у тому числі шляхом огородження місць поховань до проведення професійних ексгумацій, фотографування тіл та прилеглої території, а також пошуку ідентифікаційного матеріалу, який, можливо, залишили російські війська.

«Стає очевиднішим, що українські мирні жителі в районах, окупованих російськими військами, зазнали жахливих випробувань», – сказав Гогія. – «Можливо, справедливість не прийде швидко, але потрібно зробити всі кроки для того, щоб постраждалі досить швидко побачили справедливість».

Нагадаємо, окупанти знищили на Донеччині ще один навчальний заклад – Авдіївську школу №1, яка згоріла вщент.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE