Politerno > Україна і світ > На Харківщині 63-річний колишній десантник влаштував окупантам підпільну війну

На Харківщині 63-річний колишній десантник влаштував окупантам підпільну війну

  • 19 Травня, 2022
  • 1652 Переглядів
  • 0

На Харківщині 63-річний житель села, яке понад два місяці перебувало в окупації, чинив опір загарбникам – він крав їх боєприпаси, документи, позбавляв можливості заправляти техніку.

Чоловіка звуть Василь, в минулому він десантник. Разом зі своїм собакою Мальвою виходив “на полювання” – шукав ящики з боєприпасами та інші корисні речі, пише “Суспільне“.

Таким чином він хоч якось намагався допомогти Харкову, який регулярно бомбили окупанти і де знаходився його син.

“Вони бух-бух-бух, і день, і ніч. А там же Харків, знаю ж, що по Харкову стріляють. Тут не знаю, що робити, не можу себе знайти, як допомогти харків’янам. Ні спати, нічого не можу. Пішов я гуляти, так би мовити”, – каже Василь.

Разом зі своїм собакою Мальвою він знайшов ящики з боєприпасами в однієї з російських військових машин. Всього він зібрав 48 снарядів, які сховав в туалет.

Чекав поки наші прийдуть

На цьому він не зупинився – наступною ходкою Василь виніс документи загарбників і сховав їх у туалеті на одній з дач. “На полювання” він ходив через день, під обстрілами: “думаєте, за один день все зробиш? Це скільки, це я вам тільки за одну машину розповів. Боявся, що дрон мене зловить. А дрон зловить, значить, все попався”.

Крім боєприпасів, він знімав акумулятори з техніки окупантів, а на БМП він перерізав паливний шланг.

“Під’їжджають БМП – заправитися не можуть. Під’їжджає танк. Ну, думаю, слава Богу. Хоч щось в житті потрібно зробити добре”, – розповідає чоловік.

Міна і втрата ноги

Дружина Василя зізналася, що свою підпільну діяльність чоловік тримав у секреті.

Того дня чоловік пішов у поле перевірити, чи забрали тіла загиблих українських військових, Розповідає його син Андрій.

“Собака щось пронюхала і втекла. Батько зробив крок вперед біля цих солдатів і наступив на міну”, – каже чоловік.

В результаті вибуху Василь втратив ногу.

“Він у мене десантник, не розгубився. Мальва плаче біля нього, він зняв поводок, відразу перетягнув ногу, впав на карачки, а Мальва допомагала йому пробиратися до траси. Щоб не вибухнути, йшов по шляху, де їздили танки. Відправив її, сказав йти додому охороняти маму. І Мальва не хотіла, плакала стояла, розповідав тато, і побігла до мами. А тато поповз до траси”, – розповідає Андрій.

Пораненого підібрали українські військові та наклали ще один джгут, після чого доставили в лікарню до Харкова. Зараз його життю нічого не загрожує, а його сім’я і наші захисники в захваті від сміливості Василя.

Раніше ЗМІ розповідали, як у Вишгородському районі Київської області мешканець одного з селищ Віталій Онопрієнко під час російської окупації зумів викрасти ворожу вантажівку разом із боєкомплектом.

Нагадаємо, Пентагон відзначає, що російська армія останнім часом зменшила масштаби своїх дій, що демонструє зменшення амбіцій.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE