Politerno > Україна і світ > При обороні Маріуполя загинуло багато льотчиків, евакуації захисників проводять за участі західних партнерів – Зеленський

При обороні Маріуполя загинуло багато льотчиків, евакуації захисників проводять за участі західних партнерів – Зеленський

  • 20 Травня, 2022
  • 1731 Переглядів
  • 0

При обороні Маріуполя 90% льотчиків не поверталися, а операцію з безпечного виходу захисників проводять за участі західних партнерів.

Про це президент Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю до 3-ї річниці своєї інавгурації, частину якого було показано в ефірі телемарафону.

“Вони захищали Маріуполь. Дуже велика кількість людей загинула, наших льотчиків, на жаль. Абсолютно героїчні люди, які знали, що складно, що майже неможливо долетіти до “Азовсталі” і привезти їм ліки, харчову продукцію, воду, забрати тіла, поранених. Все це відбувалося.

Дуже багато речей відбувалося, які ніхто офіційно не міг коментувати. Тому що повітряних коридорів до “Азовсталі” не було через потужне російське розгорнуте ППО”, – зазначив Зеленський.

“Велику кількість тижнів льотчики на гвинтокрилах, знаючи, що 90% вони не повертаються… летіли туди. Ми втратили багато льотчиків”, – додав він.

Також Зеленський заявив, що операцію з безпечного виходу захисників Маріуполя проводять за участі західних партнерів, але наразі деталі не розголошують.

“На сьогодні вивезено всіх цивільних людей – тих, які були заблоковані на заводі. Евакуація всіх інших цивільних людей, які були біля заводу або в інших частинах Маріуполя — вона розпочата давно вже.

Цивільних – вивезено. Медиків – вивезено. Вивезено важкопоранених, вивезено поранених.

На цю мить, як ми з вами говоримо, я знаю, що відбувається також (у Маріуполі – ред.). Вивезені також, що найближчим часом, не днями навіть, завершиться вивезення всіх. 

Структура складна. Домовлялися про те, що розблокуванням будуть займатися посередники – західні партнери. Я домовлявся з Туреччиною, Швейцарією, Ізраїлем, спочатку Францією через стосунки лідерів (цих країн – ред.) з Російською Федерацією. Коли ми бачили, що військовим шляхом розблокувати неможливо.

Наші військові отримали сигнал, що вони мають повне право вийти і зберегти своє життя”, – підкреслив Зеленський.

Президент твердить, що він наполегливо просив у розмові з кожним лідером країн-партнерів щодо надання озброєння для розблокування Маріуполя військовим шляхом.

За його словами, частина військовослужбовців ЗСУ були готові, в разі надання важкого озброєння від країн-партнерів, іти на військову деблокаду Маріуполя, попри ризики.

Нагадаємо, постійний представник Білорусі при ООН Валентин Рибаков під час зустрічі з генсеком Антоніу Гутеррешем передав йому особисте “послання” від Олександра Лукашенка.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE