Politerno > Україна і світ > Отриманої зброї вистачило б для переможної оборони від будь-якої армії у Європі, але не від Росії – Резніков

Отриманої зброї вистачило б для переможної оборони від будь-якої армії у Європі, але не від Росії – Резніков

  • 9 Червня, 2022
  • 1524 Переглядів
  • 0

Польські самохідні гаубиці “Краб” калібру 155 мм готові до використання ЗСУ на фронті, як й інше озброєння, отримане від партнерів. 

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

“Радий повідомити, що до виконання бойових завдань на фронті готові польські САУ “Краб”. Після гармат М777 та FH70, САУ “Ceasar” та М109А3 – це 5-й вид артилерії 155-мм калібру, який нам вдалося залучити”, – зазначив Резніков.

Він уточнив, що Міністерство оборони вже забезпечило постачання до Збройних сил України понад 150 артилерійських платформ 155-мм калібру. 

За словами міністра, запаси снарядів цього калібру вже на 10% переважають запаси снарядів великих калібрів радянського типу, які були станом на 24 лютого 2022 року. При цьому ефективність цих снарядів вища, ніж радянських зразків, тому менший розхід. 

Одночасно до Збройних Сил України було поставлено понад півсотні гармат інших значних калібрів, а також снарядів до них, які складають понад 75% обсягу, що був на початку повномасштабного російського вторгнення.

“Десятки одиниць РСЗВ радянського зразка та десятки тисяч снарядів, сотні мінометів і сотні тисяч пострілів до них укріпили нашу оборону за цей період.

За постачанням до ЗСУ танків та іншої бронетехніки радянського зразка, що сумарно вже рахується на сотні, Міноборони України конкурує за лідерство з російською армією”, – підкреслив Резніков.

Міністр подякував ДК “Укроборонпром”, фахівці якого відновили чи поставили на службу ЗСУ “сотні одиниць військової та спеціальної техніки, зокрема – трофейної”.

Від партнерів Україна отримала близько 250 бронемашин західних зразків (М113 ТМ, М113 YPR-765, Bushmaster, Mastiff, Husky, Wolfhound тощо) і робота в цьому напрямку триває.

Резніков згадав про “тисячі” ПЗРК (Stinger, Starstreak, Mistral, Piorun, Grom тощо), ПТРК (NLAW, Javelin, Milan тощо) і гранатомети (Panzerfaust, Carl Gustaf, АТ4, RGW-90 HH / MATADOR та ін.).

“Це далеко не повний перелік, про деякі інші системи сучасних озброєнь ще зарано говорити, ми розповімо пізніше. Але їхню дію відчує на собі ворог вже зараз. 

Крім цього Міноборони через різні механізми передало сотні безпілотників, у тому числі – кілька десятків ударних. 

Ми очікуємо у найближчих пакетах допомоги серйозні БПЛА.

Берегову оборону посилено надзвичайно ефективними комплексами Harpoon, які в поєднанні з нашими “Нептунами” вже змушують ворожий флот триматися на відстані, щоб не повторити долю флагмана чф рф – крейсера “Москва”, – повідомив міністр.

Резніков зазначив, що по артилерії 155-мм калібру Міноборони вже виконало початковий запит від ЗСУ на 90%, а на 100% ця початкова потреба буде закрита протягом 1-2 тижнів. У Міноборони є план поставок артилерії до кінця липня.

Американські та британські партнери вирішили надати України РСЗВ, українські воїни вже деякий час навчаються ними управляти.

Також бійці вчаться працювати з деякими типами західної зброї, по яких “ще немає політичних рішень”, натякнув Резніков 

“Свідомо не зупиняюся на кількості радарів, медичних автомобілів, авіабомб і т.п. Так само найближчим часом окремо і докладно розповім про речове, грошове забезпечення та засоби індивідуального бронезахисту, а також систему управління”, – написав міністр.

За його словами, ЗСУ вже отримали “значну кількість зброї, її вистачило б для переможної оборони від будь-якої армії у Європі, але не від Росії”, тому Україні отрібне важке озброєння у найкоротші терміни.

“Ситуація на фронті важка. Ми втрачаємо щодня до сотні наших бійців вбитими і до 500 пораненими. кремль продовжує тиснути масою, буксує, наражається на потужний опір, несе величезні втрати. Але поки що має сили для просування на окремих ділянках фронту”, – резюмував Резніков.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Польща передала Україні зброї на $2 млрд.

Секретар РНБО Олексій Данілов стверджує, що наразі невідомо, хто винен в окупації росіянами південя України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE