Politerno > Україна і світ > Ахметов позивається проти Росії до ЄСПЛ – в Кремлі відреагували

Ахметов позивається проти Росії до ЄСПЛ – в Кремлі відреагували

  • 27 Червня, 2022
  • 1975 Переглядів
  • 0

Український олігарх Рінат Ахметов подав позов до ЄСПЛ проти РФ щодо компенсації за грубі порушення його прав власності під час неспровокованої воєнної агресії проти України

Про це йдеться у заяві групи SCM, засновником і акціонером якої є Ахметов.

“Окрім незліченних людських страждань російське вторгнення призвело до масових руйнувань української інфраструктури. Бомбардування російською артилерією металургійного комбінату “Азовсталь” у Маріуполі з метою знищення останнього оплоту українського опору в цьому місті стали для всього міжнародного співтовариства свідоцтвом неповаги з боку росії до норм міжнародного права і прав людини.

Як власник “Азовсталі” та багатьох інших промислових підприємств, які стали ціллю російських збройних сил, що вторглися в Україну, пан Ахметов робить усе можливе для притягнення росії до відповідальності за руйнування, які вона сіє на території України”, – йдеться у повідомленні SCM.

Зазначається, що Ахметов подав позов про вжиття термінових забезпечувальних заходів, що запобігатимуть подальшій блокаді, мародерству, перенаправленню потоків і знищенню з боку Росії зернових і сталі, виготовленої підприємствами SCM.

“Пан Ахметов просить суд чітко дати росії зрозуміти, що її дії, які сприяють погіршенню продовольчої кризи, і кроки, що здійснюються з метою нанесення подальших збитків української економіки, недопустимі”, – додали в SCM.

З огляду на невідкладність і серйозність ситуації Ахметов попросив надати справі пріоритетний статус. 

Мільярдер також звернувся до суду з проханням застосувати пілотну процедуру до цієї справи, “оскільки корінна причина порушень прав – російська агресія, знищення й експропріація власності – має аналогічні руйнівні наслідки для власників бізнесу по всій Україні”.

“Зло не може залишатися безкарним. Злочини росії проти України й кожного українця – волаючі. Винні мають понести покарання. Мною – за допомогою найкращих українських і американських юристів – подано скаргу до Європейського суду з прав людини про відшкодування збитків.

Цей позов – одна з перших міжнародних юридичних дій проти росії, мета якої – зупинити злочинну діяльність російського агресора, знищення української економіки й розкрадання українських активів”, – заявив Ахметов.

“Грабіж українських експортних товарів- зокрема зерна і сталі – уже призвів до зростання цін на ці товари та збільшення у світі кількості людей, що помирають від голоду. Це варварство має бути зупинене, а росія має заплатити сповна. Вірю в справедливість і борюся за неї”, – додав він.

За порушення прав власності Ахметов вимагає від РФ відшкодування збитків.

“Хоча точна сума компенсації ще не може бути визначена через війну, що триває, передбачається, що росія має виплатити пану Ахметову мільярди доларів за порушення його прав людини”, – зазначають в SCM.

Позов містить й інші цікаві моменти.

Так, Ахметов просить застосувати пілотну процедуру до своєї справи. Тобто, у разі виграшу, будь-який власник бізнесу в Україні, що постраждав, зможе скористатися цією справою для грошової компенсації за свої порушені права власності. А по суті, зможе вимагати з РФ в Європейському суді виплатити компенсацію за втрачене майно.

“Пан Ахметов звернувся до Суду з проханням застосувати пілотну процедуру до цієї справи, оскільки корінна причина порушень прав пана Ахметова — російська агресія, знищення й експропріація власності — має аналогічні руйнівні наслідки для власників бізнесу по всій Україні”, – зазначають в SCM.

Важливим є також те, що Ахметов попросив надати справі пріоритетний статус, з огляду на невідкладність і серйозність ситуації.

Згідно з процедурою ЄСПЛ, це дасть можливість розглянути позов у дуже короткі терміни, на відміну від звичайних справ, які в Європейському суді, за відсутності пілотних випадків, можуть розглядатися роками.

Також, юристи скористалися іншою процедурою, передбаченою в Європейському суді з прав людини, і попросили вжиття термінових забезпечувальних заходів.

А от зміст, який адвокати Ахметова вклали у поняття “термінові забезпечувальні заходи”, також має матеріальний характер, і передбачає “компенсацію за грубі порушення прав власності під час неспровокованої воєнної агресії Росії проти України”.

У якості законного представника Ахметова в Суді виступатиме юрист Барт ван Ворен із брюссельського офісу міжнародної юридичної фірми Covington & Burling LLP. А консультації надаватимуть партнери цієї фірми – Марні Чік, Джонатан Гімблетт і Ніхіл Гор.

Реакція Кремля

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив про рішення РФ, повʼязані з виходом із Ради Європи, пише “Интерфакс”.

“У даному випадку ми ж вийшли з відповідних документів із ними, тому тут відповідь абсолютно очевидна”, – сказав Пєсков.

15 березня РФ оголосила про вихід із Ради Європи.

Після цього Комітет міністрів РЄ прийняв резолюцію про виключення Росії зі складу організації відповідно до статті 8 Статуту (Грубе порушення положень Статуту) і, застосувавши формально-примусовий механізм, припинив членство Росії в організації в односторонньому порядку.

11 червня Путін підписав закони про встановлення граничного терміну виконання у РФ постанов ЄСПЛ. За цими законами, постанови ЄСПЛ, винесені після 15 березня 2022 року, не підлягають виконанню в Росії.

Нагадаємо, в офісі президента Туреччини заявили про досягнення консенсусу щодо створення “операційного центру”, який займатиметься вивезенням зерна з України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE