Politerno > Україна і світ > Перед відступом з Сєвєродонецька ЗСУ завдали суттєвої шкоди росіянам, за вихідні РФ випустила ракет на $200 мільйонів

Перед відступом з Сєвєродонецька ЗСУ завдали суттєвої шкоди росіянам, за вихідні РФ випустила ракет на $200 мільйонів

  • 27 Червня, 2022
  • 737 Переглядів
  • 0

Військова розвідка США вважає, що підрозділи ЗСУ завдали суттєвої шкоди російським окупантам перед тактичним відступом із Сєвєродонецька.

Про це повідомив кореспондент видання Politico Джек Детч з посиланням на закриту зустріч високопосадовця Пентагону з журналістами.

“Українці примушують заплатити їх занадто високу ціну за дуже невеликий шматочок землі”, – заявив чиновник.

Американська розвідка зафіксувала також, що ЗСУ звільнили кілька населених пунктів на околицях Херсона впродовж останніх кількох днів.

Загалом Пентагон нарахував близько 60 ракет, які росіяни запустили по Києву, Львівській та Чернігівській областях впродовж 25-26 червня. На думку американської влади, в Києві росіяни хотіли поцілити у промисловий об’єкт, на якому виробляють боєприпаси.

Крім того, на думку керівництва Пентагону, росіянам суттєво бракує командного складу в армії. Вони дедалі більше залучають відставних офіцерів та поповнюють резерви відставними військовослужбовцями.

Також високопосадовець підтвердив, що українська влада надіслала запит уряду США про надання додаткових систем протиповітряної оборони та військових гелікоптерів.

Співрозмовник Детча сказав, що росіяни знову змінили тактику війни й тепер переважно сподіваються на ефект від масивних артилерійських обстрілів та ракетних ударів.

За його словами, найближчими днями розпочнеться другий раунд навчання близько 50 українських військовослужбовців на військових базах у Європі. Передовсім, це буде навчання з управління пусковими установками HIMARS. Але також це буде інструктаж з користування гаубицями М777 зі керованими снарядами M982 Excalibur.

Тим часом український Forbes наводить розрахунки, за якими в ході обстрілів території України 25-26 червня Росія випустила від 60 до 80 далекобійних ракет, вартістю яких сягає до 220 млн доларів.

Під час обстрілів використовується майже вся номенклатура, що була задіяна в ході цієї війни: “Точка-У”, Х-22, “Онікс”, “Іскандер”, “Калібр” та Х-101. Найбільше гатили по Житомирщині, куди було випущено близько 30 ракет, 10 ракет збили ППО. 

Ще 20 ракет прилетіло по Чернігівщині, зокрема, обстріляли військовий навчальний центр “Десна”. Також обстріляли Київщину, Хмельниччину, Львівщину, Миколаїв, Харків та Дніпропетровську область.

Окрім того, росіяни випустили по Києву декілька ракет, за наявною інформацією їх могло бути 4-6. Обстріл росіяни вели з літаків Ту-95 і Ту-160 ракетами Х-101 з району Каспійського моря, повідомляв речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. 

Forbes оцінює вартість ракет, випущених по Києву 26 червня, у 50–80 млн доларів. Для розрахунку вартості цих ракет видання використало такі оцінки: вартість ракети Х-101 – 13 млн дол, “Калібр” – 6,5 млн дол, “Іскандер” – 3 млн дол, “Онікс” – 1,25 млн дол, Х-22 – 1 млн дол, “Точка-У” – 0,3 млн дол.

Зазначається, що у деяких випадках невідомими залишаються кількість випущених ракет або їх розподіл за типами. З огляду на це неможливо визначити загальну вартість російських ракет, які випустили по Україні за вихідні. За оцінкою Forbes, вона може становити від 150 млн дол до 220 млн дол.

Нагадаємо, український олігарх Рінат Ахметов подав позов до ЄСПЛ проти РФ щодо компенсації за грубі порушення його прав власності під час неспровокованої воєнної агресії проти України

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE