Politerno > Україна і світ > Туреччина розблокувала вступ Швеції та Фінляндії у НАТО – стали відомі вимоги Анкари

Туреччина розблокувала вступ Швеції та Фінляндії у НАТО – стали відомі вимоги Анкари

  • 28 Червня, 2022
  • 539 Переглядів
  • 0

Після перемовин у Мадриді у вівторок Туреччина погодилася розблокувати вступ Швеції та Фінляндії в НАТО.

Про це повідомив президент Фінляндії Сауле Нііністьо, передає “Європейська правда” з посиланням на Millyet.

“Сьогодні в Мадриді, перед початком саміту НАТО, ми провели предметну зустріч з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом і прем’єр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон за підтримки Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

За результатами цієї зустрічі наші міністри закордонних справ підписали Меморандум про взаєморозуміння між нашими країнами, який підтверджує підтримку Туреччиною запрошення Фінляндії та Швеції приєднатися до НАТО на Мадридському саміті цього тижня. Конкретні кроки щодо нашого вступу до НАТО будуть узгоджені між союзниками по НАТО протягом наступних двох днів, але тепер це рішення неминуче”, – повідомив він.

Він додав, що в меморандумі підкреслюється, що Фінляндія, Швеція та Туреччина “зобов’язані надавати один одному повну підтримку проти загроз безпеки один одного”.

“Я радий, що цей етап на шляху Фінляндії до членства в НАТО завершено. Тепер я з нетерпінням чекаю плідних дискусій щодо ролі Фінляндії в НАТО з нашими майбутніми союзниками тут, у Мадриді”, – підкреслив Нііністьо.

Меморандум про взаєморозуміння між Туреччиною, Швецією і Фінляндією містить зобов’язання боротися з терористичними організаціями, а також розблокувати експорт зброї до Анкари.

Зазначається, що меморандум складається з 11 пунктів і пов’язаний насамперед із зобов’язанням Швеції та Фінляндії повністю співпрацювати з Туреччиною у боротьбі проти тероризму – зокрема шляхом обміну розвідувальними даними.

Зокрема Швеція і Фінляндія зобов’язуються протидіяти “Курдській робітничій партії”, визнаній терористичною у Туреччині та ЄС, а також її афілійованим організаціям, а також “ухвалювати конкретні кроки” щодо екстрадиції засуджених за тероризм.

Крім того, Гельсінкі та Стокгольм повинні скасувати всі обмеження на експорт зброї до Туреччини.

“Якщо Швеція та Фінляндія мають стати членами НАТО, вони повинні враховувати безпекові занепокоєння Туреччини, яка є членом Альянсу 70 років”, – заявив перед переговорами турецький президент Реджеп Таїп Ердоган.

Як повідомлялося, Швеція і Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО у травні. Усі 30 країн-членів повинні дати згоду на вступ, але Туреччина весь цей час загрожувала накласти вето.

Нагадаємо, російські окупанти не припиняють спроб взяти під контроль автодорогу Бахмут – Лисичанськ на Луганщині.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE