Politerno > Україна і світ > Висновок ТСК Ради: підтримання доходів “Нафтогазу” несло загрозу енергетичній незалежності України

Висновок ТСК Ради: підтримання доходів “Нафтогазу” несло загрозу енергетичній незалежності України

  • 4 Вересня, 2022
  • 650 Переглядів
  • 0

Угода між ТОВ “Оператор газотранспортної системи України” та дочірньою компанією “НАК “Нафтогаз України” – АТ “Укртрансгаз” була укладена за ініціативи Кабміну для покриття доходів групи “Нафтогаз”, і нанесла суттєвий фінансовий збиток ОГТСУ. 

Відповідний висновок оприлюднила парламентська ТСК з попереднього розгляду питань, які можуть призвести до критичних явищ на енергоринку України.

Відповідно до даної угоди, ОГТСУ мало сплачувати систематичні відшкодування “Укртрансгазу” для “коригування необхідного доходу” групи “Нафтогаз”.

У 2021 році за цією угодою ОГТСУ сплатило групі “Нафтогаз” 30,7 млрд грн.

Загальна запланована сума сплати за цією угодою у 2022 році мала складати 2,9 млрд. Але, фактично за 7 місяців 2022 року на користь групи “Нафтогаз” вже сплачено близько 8 млрд грн або на 5 млрд більше запланованої суми.

Зазначається, що дана угода для покриття розриву ліквідності НАК “Нафтогаз України” була укладена на виконання рішення Кабміну і мала критичний вплив на фінансовий стан ОГТСУ.

“Угода про відшкодування коригування необхідного доходу мала визначальний негативний вплив на фінансовий стан Оператора ГТС. Сумарний розмір платежів за цією угодою на користь групи Нафтогаз складає близько 38 млрд грн та щомісячно продовжуються авансові платежі у розмірі близько 1.4 млрд. грн”, – наголосили в Слідчій комісії.

Як наголосили в ТСК, зважаючи на тяжкий фінансовий стан, в який потрапив Оператор ГТС, виникла загроза енергетичній безпеці України.

У цьому зв’язку ТСК ухвалила рішення звернутись до Кабінету Міністрів України щодо зупинення угоди між ОГТСУ та АТ “Укртрансгаз” (Нафтогаз).

Крім того, висновок щодо угоди між ОГТСУ та “Укртрансгазом” направлено в Міжнародний валютний фонд.

Нагадаємо, наразі проблему фінансування розриву ліквідності “Нафтогазу” врегульовано  Законом України №2479–IX.

Закон було ухвалено 22 серпня з метою запровадження Мораторію на підвищення тарифів для всіх категорій споживачів на газ та у сфері теплопостачання – протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано.

Покриття ліквідності “Нафтогазу” буде здіснюватися у тому числі за рахунок донорської міжнародної допомоги.

Як повідомлялося, в останній день пільгового періоду НАК “Нафтогаз” не виплатив бондхолдерам борги за облігаціями, що означає дефолт компанії.

Нагадаємо, журналісти-розслідувачі отримали відео роботи російських РСЗВ з території Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС).

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE