Politerno > Україна і світ > НАТО не визнає анексію частини України, а ядерний шантаж РФ не вплине на підтримку Києва – Столтенберг

НАТО не визнає анексію частини України, а ядерний шантаж РФ не вплине на підтримку Києва – Столтенберг

  • 30 Вересня, 2022
  • 599 Переглядів
  • 0

Генсек НАТО Єнс Столтенберг фактично ухилився від відповіді про підтримку заявки України на пришвидшений вступ до Альянсу та заявив, що держави блоку ніколи не визнають анексію РФ українських територій.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це він сказав на пресконференції в п’ятницю.

“Кожна демократія в Європі має право подати заявку на членство в НАТО. Ми поважаємо це право, і останні роки ми говорили, що двері Альянсу відкритті. Члени НАТО на саміті в Мадриді чітко заявили, що поважають право України обирати власне майбутнє”, – сказав Столтенберг.

“Рішення про членство мають ухвалювати всі члени НАТО, це рішення ухвалюється консенсусом. Зараз ми фокусуємось на негайній підтримці України, щоб вона захищалася від брутального вторгнення Росії, і це головний фокус союзників НАТО”, – додав він.

Столтенберг назвав "референдуми" та анексію найсерйознішою ескалацією з початку війни.

"Союзнки НАТО не визнають і ніколи визнають жодну з цих територій частиною Росії", – сказав генсек Альянсу.

"Ці землі – це Україна. Донецьк – це Україна. Луганськ – це Україна. Херсон – це Україна. Запоріжжя – це Україна. Як і Крим – це Україна", – додав він.

Водночас, він зазначив, що анексія не змінить позицію країн НАТО щодо підтримки України.

"Це вже вдруге Росія відібрала українські території силою. Але це не змінює природу конфлікту. Він залишається брутальною агресивною війною Росії проти України. І це не змінює наше зобов’язання підтримки України", – сказав він.

НАТО не є частиною конфлікту, але надає підтримку Україні, щоб вона могла реалізувати своє право на самооборону, додав він.

Столтенберг відкинув погрози Росії застосувати ядерну зброю, наголосивши, що вони не впливають ані на підтримку України Альянсом, ані на її право звільняти окуповані території.

"Якщо ми приймаємо анексію Росії та її "брязкання" ядерною зброєю, що відвертає нас від підтримки України, то ми приймаємо і ядерний шантаж і те, що шляхом погрози застосування ядерної зброї авторитарні держави на кшталт Росії можуть досягти якраз того, що хочуть – взяти контроль над сусідньою Україною і відвернути нас від підтримки України в її абсолютно суверенному праві захищатися від агресії", – наголосив Столтенберг.

Генсек НАТО назвав ядерну риторику російського президента Владіміра Путіна "небезпечною" і "безумною".

"Росія має зрозуміти, що ядерну війну ніколи не можна виграти і ніколи не можна починати. Застосування ядерної зброї накличе на Росію серйозні наслідки. І це Росії чітко заявили. Ми продовжимо підтримувати Україну, щоб вона звільнила ще більше території, бо вона має на це право", – зазначив він.

Нагадаємо, в п’ятницю Володимир Зеленський оголосив про підписання Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу і закликав західних партнерів втілити підготовлені Україною пропозиції гарантій безпеки, викладені в Київському безпековому договорі (Kyiv Security Compact).

Цьому передувало рішення президента РФ Володимира Путіна анексувати чотири області України за підсумками того, що російська пропаганда назвала "референдумами".

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE