Politerno > Україна і світ > Компартія Китаю зміцнила владу Сі Цзіньпіна, незгодних виводили під руки. ВІДЕО

Компартія Китаю зміцнила владу Сі Цзіньпіна, незгодних виводили під руки. ВІДЕО

  • 22 Жовтня, 2022
  • 632 Переглядів
  • 0

Комуністична партія Китаю на ХХ з’їзді підтримала “ключову позицію” президента Сі Цзіньпіна в керівництві країни, фактично дозволивши йому отримати безпрецедентний третій термін.

Серед поправок до партійної конституції так – звані «Два встановлення» та «Дві гарантії» – партійні наративи, метою яких є посилення статусу генерального секретаря Сі Цзіньпіна в партії.

Першою поправкою встановлюється «статус Сі Цзіньпіна як ядра Центрального комітету КПК і всієї партії», а його бачення «соціалізму з китайською специфікою для нової ери» стає керівництвом до дій для всіх членів партії.

Друга поправка зобов’язує партійців захищати «статус генерального секретаря Сі Цзіньпіна як «ядра» КПК» та «захищати керівництво партії».

Делегати схвалили заклик, який зобов’язує всіх членів партії «підтримувати ключову позицію товариша Сі Цзіньпіна в Центральному комітеті партії та в партії загалом».

Такими змінами Сі Цзіньпіна фактично прирівняно до вождів КПК Мао Цзедуна й Ден Сяопіна, що наділяє нинішнього лідера безпрецедентним за останні 50 років історії Китаю обсягом повноважень.

Також тижневий з’їзд партії в Пекіні схвалив масштабні перестановки, в результаті яких низка високопосадовців, в тому числі прем’єр Лі Кецян, пішли у відставку. Це дозволить Сі призначити нових союзників.

Здебільшого офіційний з’їзд із 2300 членів партії проводиться кожні п’ять років у Домі Народних зборів у столиці.

Незадовго до церемонії закриття з’їзду було обрано новий Центральний комітет із приблизно 200 високопоставлених партійних посадових осіб. Судячи зі списку посадових осіб новообраного ЦК, четверо із семи членів Регламентного комітету партії – верхівки влади – підуть у відставку.

Серед них – чинний прем’єр-міністр Лі Кецян, а також інші члени постійного комітету Політбюро Ван Ян, якого вважали можливим наступником Сі, Хань Чжень і Лі Чжаньшу.

Під час церемонії закриття з'їзду колишнього президента Ху Цзіньтао, який сидів поруч із Сі, вивели із зали.

"79-річний Ху Цзіньтао, схоже, чинив опір, коли його виводили його зі сцени", — пише Reuters.

Делегати також закріпили в статуті партії незгоду із незалежністю Тайваню.

Тепер Сі Цзіньпіна майже напевно знову призначать генеральним секретарем 23 жовтня, незабаром після першого засідання нового ЦК. Це дозволить йому легко отримати третій термін президентства Китаю, про що має бути оголошено під час щорічних законодавчих сесій уряду в березні.

Сі Цзіньпін скасував обмеження на два президентські терміни в 2018 році, відкривши собі шлях до безстрокового правління.

Нагадаємо, станом на 14-00, 22 жовтня, лише внаслідок ракетних ударів по Україні без світла знаходяться 1 451 603 абонентів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE