Politerno > Україна і світ > З Азербайджану до Європи простягнеться найдовший у світі електричний кабель

З Азербайджану до Європи простягнеться найдовший у світі електричний кабель

  • 17 Грудня, 2022
  • 505 Переглядів
  • 0

У суботу, 17 грудня, у Бухаресті між Азербайджаном, Грузією, Румунією та Угорщиною підписано угоду про прокладання електричного кабелю дном Чорного моря для передачі в Європу зеленої азербайджанської енергії від запланованих вітряних електростанцій у Каспійському морі.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Документ підписали президент Азербайджану Ільхам Алієв, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі та прем’єр-міністр Румунії Ніколає Чуке.

У церемонії також брали участь президент Румунії Клаус Йоханніс та голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Довжина кабелю становитиме 1100 км, і він стане найдовшим кабелем у світі. Кабель вміщує потужність 1000 МВт. Він пройде з Азербайджану до Румунії. Європейська комісія виділила 2,3 мільярди євро на його прокладку. Реалізація проекту триватиме кілька років

За словами фон дер Ляйєн, новий кабель зможе інтегрувати Грузію в європейський ринок електроенергії та забезпечити постачання енергії балканським країнам, Молдові та Україні. Планується, що техніко-економічне обґрунтування проекту кабелю буде готове у 2023 році, а на будівництво піде від трьох до чотирьох років.

Нагадаємо, президент РФ Владімір Путін готовий пожертвувати до 300 тисячами російських солдатів у війні проти України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE