Politerno > Україна і світ > Байден несподівано приїхав до Києва, оголосить про надання додаткової допомоги

Байден несподівано приїхав до Києва, оголосить про надання додаткової допомоги

  • 20 Лютого, 2023
  • 493 Переглядів
  • 0

Президент США Джозеф Байден 20 лютого прибув з візитом у Київ, де він оголосити про надання Україні артилерійських боєприпасів, протитанкових систем і радарів повітряного спостереження.

Байдена помітили біля Михайлівського собору. Під звуки повітряної тривоги президент США вшанував пам’ять загиблих захисників України.

Згодом те, що президент США перебуває у Києві, офіційно підтвердив у Telegram Зеленський, опублікувавши спільне фото з Байденом.

“Джозефе Байдене, вітаю в Києві! Ваш візит – це надзвичайно важливий прояв підтримки для всіх українців”, – зазначається у Telegram президента Володимира Зеленського.

Видання Washington Post  назвало візит Байдена “несподіваним, драматичним і ризикованим”.

“У понеділок президент Байден здійснив драматичний, неоголошений візит до Києва, демонструючи сильну американську підтримку Україні всього за чотири дні до річниці повномасштабного вторгнення Росії.

Цей ризикований візит до української столиці, яка перебуває під загрозою ракетних обстрілів, свідчить про постійну прихильність США, найбільшого фінансового та військового спонсора зусиль України, спрямованих на відсіч російським загарбникам на її території”, – пише видання.

Видання зазначає, що в столиці України було введено жорсткий режим безпеки, рух автомобілів було зупинено, і навіть пішоходи не могли потрапити на деякі вулиці.

Незабаром після цього в місті спрацювала сирена повітряної тривоги. Повітряна тривога оголошена по всій території України.

Вранці 20 лютого у Києві були перекриті вулиці у центрі міста, поблизу посольства США, а також дороги від посольства у сторону до центрального залізничного вокзалу.

“Новини Донбасу” з посиланням на очевидців повідомляли, що у Києві був перекритий проспект Берестейський (раніше Перемоги – ред.) та бульвар Лесі Українки. Очевидці виклали відео, на якому видно, як цим маршрутом проїхав кортеж, основу якого складали американські позашляховики.

Представники влади – ні української, ні американської – приїзд Байдена не анонсували. Ці заходи безпеки цілком зрозумілі під час війни.

Міністерство закордонних справ повідомило, що у Києві очікується візит когось із “головних” західних партнерів України, заступник міністра обіцяв “сюрприз”.

На сайті Білого дому з’явилася заява Байдена щодо візиту до Києва:

“Сьогодні, коли світ готується відзначити першу річницю брутального вторгнення Росії в Україну, я перебуваю в Києві, щоб зустрітися з президентом Зеленським і підтвердити нашу непохитну і незмінну відданість демократії, суверенітету і територіальній цілісності України.

Коли Путін розпочав своє вторгнення майже рік тому, він думав, що Україна слабка, а Захід розділений. Він думав, що зможе пересилити нас. Але він глибоко помилявся.

Сьогодні в Києві я зустрічаюся з президентом Зеленським і його командою для розширеного обговорення нашої підтримки України. Я оголошу про чергову поставку критично важливого обладнання, в тому числі артилерійських боєприпасів, протитанкових систем і радарів повітряного спостереження, які допоможуть захистити український народ від повітряних бомбардувань”.

Байден також повідомив, що пізніше цього тижня США оголосять про додаткові санкції проти еліт і компаній, які намагаються підтримувати російську військову машину.

Президент США також зазначив, що з нетерпінням чекає на поїздку до Польщі, щоб зустрітися з президентом Анджеєм Дудою і лідерами союзників на східному фланзі, а також виступити з промовою про те, як Сполучені Штати продовжуватимуть згуртовувати світ на підтримку народу України і основних цінностей прав людини і гідності, закріплених у Статуті ООН.

Раніше повідомлялося, що президент США Джо Байден протягом 20-22 лютого відвідає з візитом сусідню Польщу. Під час візиту в Польщу, приуроченого до річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну, президент США Джо Байден розповість про продовження “помітної” підтримки України, зустріч із президентом України не планується, повідомив координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джон Кірбі.

Наприкінці січня координатор Ради національної безпеки Білого дому з питань стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявляв, що президент США не відмовився від ідеї відвідати Україну, але наразі таких планів немає. Тоді ж ЗМІ писали, що Байден розглядає візит у Європу, щоб підтримати Україну у річницю вторгнення.

Також повідомлялося, що 21 лютого до України прибуде прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні. У межах візиту запланована зустріч з президентом Володимиром Зеленським.

20 січня Україна відзначає День пам’яті Героїв Небесної Сотні – сумну річницю розстрілів мирних протестувальників на режимом президента-втікача Віктора Януковича взимку 2014 року. Силове протистояння між силовиками і беззбройними протестувальниками тривало з 18 по 21 лютого 2014 року. Але 20 лютого загинуло найбільше активістів Майдану – 47 осіб.

Нагадаємо, за минулий рік правоохоронці у рамках розслідування “справ Майдану” повідомили про підозру 27 особам та скерували до судів 25 обвинувальних актів щодо 55 осіб.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE