Politerno > Тернопільщина > Черговий фаворит Надала. Як у Тернополі планували “благоустрій скверу” і що з цього вийшло

Черговий фаворит Надала. Як у Тернополі планували “благоустрій скверу” і що з цього вийшло

  • 7 Березня, 2023
  • 9391 Переглядів
  • 0

Тернопільська бруківка давно стала мемом. Бруківка у Файному місті усюди, куди не глянь, адже компанію «Бруктон», яка її виготовляє, наполегливо пов’язують саме з міським головою Сергієм Надалом. «Надал і бруківка» – тема обговорень, жартів та маси журналістських матеріалів. Люди сміються, що скоро нею застелять дно Тернопільського ставу. З 2015 по 2020 рік відбувався справжній бруківочний бум і біля міського голови сформувався пул наближених підприємців, між якими підкилимно ділять замовлення на вкладання «золотого каменя». Ми б назвали цей пул «бруківочною мафією» або «картелем». У цей «картель» потрапити дуже важко – потрібно мати друзів у найближчому оточенні Сергія Віталійовича і, як кажуть в народі, знати табличку ділення. Об’єкти розподіляються саме між такими, заздалегідь узгодженими «фопами» так, щоб між ними не виникало конкуренції. Закупівлі завжди відбуваються в «одні руки» – без конкурсу. Щоб не було претензій з боку аудиторів, їх проганяють за допороговою процедурою. Місто від цього втрачає, адже відсутність конкуренції позначається на вартості і якості робіт, «плаваючі» пішохідні доріжки давно не викликають подиву у тернополян. Але Сергій Надал не переймається, «свої люди» тим більше.

Про одного з таких фаворитів мера Тернополя і про те, як «благоустрій скверу» закінчився традиційним і банальним вкладанням бруківки на одній доріжці й піде розмова у даному розслідуванні.

Мрії про сквер

У липні 2021 року на проспекті Злуки громадські активісти та мешканці прилеглих будинків збирали підписи під зверненням до міської ради щодо надання статус «Скверу» ділянці із зеленими насадженнями на проспекті Злуки – від Церкви святого апостола Івана Богослова до парку Національного відродження. Люди скаржилися, що біля зеленої зони бракує сходів та пандусу. Щоб перейти дорогу по вулиці П. Чубинського – треба вилазити на підйом. Після дощу це зробити не можливо, адже на тротуарі калюжі та багнюка.

Тернополяни, які живуть неподалік скаржилися, що зазначена територія знаходиться у  занедбаному стані. Тут немає нормального освітлення, влітку трава вище людського зросту, купа сміття. Вночі ходити повз насадження страшно, тому люди обходять це місце.

Окрім збору підписів, тернополянин Роман Матюк створив петицію до міської ради, щоб ділянці надали статус «Скверу» та провели там благоустрій.

Задовго до цих подій, у 2018 році, виконавчий комітет Тернопільської міської ради приймав рішення, у якому був затверджений план озеленення міста. Згідно цього плану дана територія визначена як сквер. Але юридично процедуру не завершили, і ця зона не отримала статусу «Скверу».

Після розголосу та звернень у жовтні  2021 року Виконавчий комітет Тернопільської міської ради вирішив підтримати петицію щодо надання статусу «Скверу» земельній ділянці, що розташована по проспекту Злуки в межах від церкви «Івана Богослова» вздовж стадіону ЗОШ №23 до вулиці П. Чубинського, яка визначена документацією «м. Тернопіль. Схема озеленення міста» як проектні загальноміські насадження загального користування. Петиція набрала 314 голосів при мінімально необхідній кількості – 300.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР у встановленому законодавством порядку виступила замовником виготовлення необхідної документації щодо встановлення меж території скверу на проспекті Злуки.

Яким уявляла сквер громадськість

Після згаданих подій громадський активіст Віталій Чубатий подав на «Громадський бюджет 2022» проєкт «Благоустрою скверу по проспекту Злуки», кошторис якого склав – 2 мільйона гривень.

Проєкт передбачав декілька локацій, а також відновлення головної алеї, встановлення освітлення, лавочок та урн. Кленовий гай передбачав три пішохідні доріжки. У Березовому гаю автори хотіли зробити місце для відпочинку людей – клумби, підсвітку, лавочки, урни. Майданчик для вигулу собак. Планувалося облаштування нових тротуарів, велодоріжок та велопарковок. Монтаж пандусу та сходів. Озеленення: самшит – 70 шт., ялівець козацький – 30 шт., магнолія  – 4 шт., павловнія бузкова – 4 шт., туя – 40 шт., газонна трава – 100 кг .

Це був амбіційний та яскравий проєкт і, що цікаво, з досить помірними видатками. Але йому не судилося бути здійсненим, адже він, за результатами голосування, не отримав необхідної підтримки.

Додаємо скріншот бюджету даного проєкту, аби тернополянам було із чим порівняти те, що вони отримали на виході:

Тернопільська міська рада теж говорила про сквер

«Громадський бюджет» у Тернополі давно суперечлива тема і серед активістів не раз йшла дискусія про маніпуляції, у тому числі з накруткою голосів. Та як би там не було, міська рада Тернополя «не забула» про побажання тернополян і в листопаді 2022 року Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради оголосило тендер щодо «Благоустрою скверу з облаштуванням пішохідних доріжок на проспекті Злуки у м. Тернополі» очікуваної вартості – 2 297 904.00 грн. У конкурсі приймав участь єдиний учасник – ФОП Дідушок Ігор Ігорович, який запропонував виконати зазначені роботи за 2 276 633 грн.

Про цього підприємця, як про улюбленця міської ради Тернополя, писала для Politerno журналістка Світла Гривас. Ігор Дідушок відомий своєю тривалою співпрацею з мерією Тернополя в контексті надання послуг з вкладання бруківки.

У рейтингу ФОПів, які співпрацюють з Управлінням житлово-комунального господарства ТМР, цей чоловік займає третє місце. Сума його закупівель сягає більше 23 мільйонів гривень згідно системи Clarity Project. Система You Сontrol вказує загальну суму тендерів цього підприємця – 42 мільйона гривень. В основному це закупівлі від Тернопільської міської ради з одним учасником за сумнозвісною спрощеною процедурою.

За наявною інформацією, Ігор Дідушок свого часу товаришував з сином близького до Сергія Надала бізнесмена – Михайла Гладкого. Саме Володимир Гладкий, за нашими даними, вивів свого знайомого на батька, а той в свою чергу замовив за підприємця-початківця слівце перед мером Тернополя.

Під час війни закупівлі з Ігорем Дідушком міська рада укладає теж за спрощеною процедурою, але відповідно до постанови Кабміну № 169, як закупівлі, необхідність яких зумовлена воєнним станом. Їх ще називають – «відкриті торги з особливостями». Поріг під час цих закупівель збільшився але, за даними фахівців, Державна аудиторська служба не моніторить такі закупівлі. За час воєнного стану з Ігорем Дідушком підписано шість договорів, чотири з який на досить великі суми – у межах двох і більше мільйонів гривень.

Тож повернемося до «Благоустрою скверу з облаштуванням пішохідних доріжок на проспекті Злуки».

Договір №557 між Управління житлово-комунального господарства ТМР та Ігорем Дідушком підписано 21 листопада 2022 року. Як зазначалося, сума договору склала 2 276 633 грн.

Щоправда, у день підписання документів сторони вносять зміни до договору, доповниши його пунктом 4.7. У ньому зазначається, що замовник може надавати виконавцю аванс у розмірі не більше 30% загальної вартості договору для придбання та постачання необхідних для надання послуг матеріалів, конструкцій та виробі терміном до 30 днів. Тобто, від суми 2 276 633 гривень Ігор Дідушок отримав аванс у 30%.

Але через місяць, 28 грудня 2022 року, міська рада та Ігор Дідушок затверджують інші зміни, вже до пукнту 3.1 договору. Згідно цих змін вартість робіт, які зобов’язався виконати підприємець, зменшується до 1 530 745 грн.

Через два дні, 31 грудня, термін дії договору завершився, а міська рада Тернополя відзвітувала про його виконання і розрахунок з виконавцем.

Отже, міська рада та Ігор Дідушок провернули цілу мехінацію зі змінами до договору, аби підприємець зміг отримати авансом 683 000 гривень. Читач може уявити рівень пов'язаності підприємця та чиновників міськради.

Надаємо скріншот «Технічної специфікації» об'єкту. Класифікація за ДК 021:2015: 45000000-7 - Будівельні роботи та поточний ремонт. Цей документ дає зрозуміти, які саме роботи планували здійснювати міська рада Тернополя та ФОП Ігор Дідушок.

Ми попросили фахівців прокоментувати зазначені у додатку дані.

Отже, документ однозначно стосується першого варіанту договору - вартістю 2 276 633 грн. Звісно, навіть те, що вказано у технічній специфікації на дану суму далеко не те, що планували і обіцяли реалізувати громадські активісти у 2021 році за 2 000 000 грн. У проєкті міської ради немає й половини з того, що передбачав проєкт Віталія Чубатого - пішохідних доріжок у Кленовому гаю, місця для відпочинку людей та площадки для вигулу собак у Березовому гаю, озеленення. Про головну алею з освітленням і лавочками вздовж проспекту Злуки годі й згадувати. У той же час вартість «скверу» від міської ради на майже триста тисяч вища.

Мріяли, балакали, сіли та заплакали

Нагадаємо, назва оголошеної закупівлі звучить досить конкретно: «Послуги з благоустрою населених пунктів – благоустрій скверу з облаштуванням пішохідних доріжок». У той же час про «доріжки» у вищевказаній документації на об'єкт інформації не міститься. Там наводяться технічні дані про облаштування всього лише однієї доріжки. Та й про роботи, які б справді могли стосуватися облаштування скверу, у ній не вказується.

Міська рада розуміла, що сквером з доріжками у її проєкті навіть «не пахне». А тому й вирішила внести у договір з Ігорем Дідушком зміни вартості проєкту - з 2 276 633 грн на 1 530 745 грн. У такий спосіб, нібито, розраховували приховати той факт, що сквер ніхто облаштовувати не збирався. Міська рада ніби натякає, що планувала одну вартість проєкту, але щось пішло не так і суму змінили, вона значно менша. А тому вийшло те, що вийшло - приймайте. А вийшло ось що.

Отже, ми біля церкви апостола Івана Богослова на проспекті Злуки. Від каплички на першому фото 👇 починається територія скверу. За капличкою - згаданий кленовий гай. Сквер простягається до кінця пішохідної доріжки впритул до вулиці Чубинського. Сама пішохідна доріжка мала стати алеєю з лавочками і новим освітленням. Усього цього ми не побачили.

Ми пройшли від церкви до сходів, що спускаються від пішохідного переходу по Злуки до алеї скверу. Ці сходи мабуть головний об'єкт проєкту міської ради з «благоустрою скверу»:

А ось і сам проєкт. Не дивуйтеся - це справді усе, що зробила міська рада за 1 530 745 грн. До низу, попри бруківочну доріжку, облаштовано 4 лавочки, 4 ліхтарі, і 4 сміттєвих урни:

Старі бетонні стовпи з новими ліхтарями:

Темніша бруківка - це велодоріжка. В проекті за 2 276 633 грн вона мала бути асфальтного покриття. Ліворуч - березовий гай.

Ще раз дивимося на сходи. Кажуть, поруч мав бути спуск для людей з обмеженими можливостями, але об'єкт зданий, а спуску немає:

Алея в обидва боки - в сторону церкви апостола Івана Богослова та до вулиці Чубинського. Бруківка лише біля сходів. Ось такий сквер.

У проекті за 2 276 633 йшлося про газони. За півтора мільйона - це всі земляні роботи:

Отже, сквер, у якому так хотіли відпочивати тернополяни і який активісти спроєктували за усіма найкращими стандартами, у виконанні міської ради виявився - однією встеленою бруківкою доріжкою завдовжки 100 метрів з 4 лавочками, 4 ліхтарями, 4 урнами та сходами, які, до речі, за даними фахівців, не відповідають нормам.

Передчуваємо, що міська рада захищатиметься, мовляв, це не весь благоустрій скверу, алею буде завершено. І справді, там усе вказує на те, що в подальшому алею попри дорогу продовжать вкладати бруківкою. Але тоді виникає запитання: у скільки ж повинен обійтися тернополянам той омріяний сквер? Адже ми ще не дішли до інших доріжок, газонів, клумб, місця відпочинку та майданчику для вигулу собак. І навіщо його потрібно було починати облаштовувати саме зараз, під час війни, за спрощеною процедурою закупівлі, зі змінами до договору щодо виплати 30% авансу виконавцю?

Відповідь одна - задля освоєння бюджету. Адже й те, що зроблено за півтора мільйона - викликає багато запитань.

Ми звернулися до спеціалістів з вкладання бруківки з проханням проаналізувати проведені за 1 530 745 грн роботи. Нам вдалося поспілкувалися з кількома фахівцями - жоден з них не оцінив реалізований проєкт у більш ніж на мільйон гривень. Оцінки наших співрозмовників коливаються від вісімсот тисяч до мільйона гривень, в залежності від цін на матеріали і технічних нюансів, типу комунікацій. Зміни у вартості, а значить і в технічних показниках, дали можливість учасникам оборудки приховати певні моменти. Але, як стверджують підприємці-бруківщики, зміни у такі підряди і вносяться саме для того, щоб «замести сліди» реальних витрат. У той же час, кожен профі на око скаже, скільки може коштувати той чи інший проєкт - «плюс-мінус».

Читач запитує, а що ж сталося із залишком в розмірі від пів мільйона до сімсот тисяч гривень? Ми не прокурори, звинувачувати нікого не будемо. Але, за даними співрозмовників в бізнесових та політичних колах Тернополя, «відкат» для міської ради становить від 10 до 15% від суми закупівлі. Чи правда це? Переконані, що так, але за руку не ловили.

Чи стосується така практика описаного нами випадку? Нехай це питання досліджують правоохоронці, ми лише констатуємо - Ігор Дідушок є фаворитом Тернопільської міської ради серед підприємців. Чому саме йому, як і небагатьом іншими «улюбленцями долі», мерія віддає підряди за спрощеною процедурою, без конкуренції, ще й зі змінами до договору щодо виплати 30% авансу - питання риторичне. Маємо інформацію, що він розповідає своїм друзям та знайомим, що просто багато працює і що це його так рясно благословляє Господь Бог. Здається нам, що того «бога» кличуть Сергій Надал.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE