Politerno > Україна і світ > Колишній “вугільний смотрящий” Кропачов купив Білгород-Дністровський порт

Колишній “вугільний смотрящий” Кропачов купив Білгород-Дністровський порт

  • 13 Березня, 2023
  • 593 Переглядів
  • 0

Компанія “Укрдонінвест” бізнесмена Віталія Кропачова стала переможцем повторного приватизаційного аукціону з продажу Білгород-Дністровського морського торговельного порту, який пройшов 13 березня.

Про це повідомляється у системі Прозорро.Продажі.

“Укрдонінвест”, засновником та кінцевим бенефіціаром якої є Віталій Кропачов, запропонувала 220 млн 0,1 тис грн.

При цьому “Укрдонінвест” брала участь у січні цього року в аукціоні з продажу порту “Усть-Дунайськ” і готовий був заплатити за нього трохи більше 200 млн грн. Компанія програла ТОВ “Еліксир Україна”, початкова пропозиція якого була вищою.

У торгах також брали участь ТОВ “Порт Аккерман” (остаточна пропозиція – 97 млн грн) та ПрАТ “Мостобуд ЮА” (кінцева пропозиція – 220 млн грн).

Стартова ціна, яку визначили на повторний аукціон, – 93,78 млн грн. На першому аукціоні, який не відбувся, стартова ціна була удвічі вищою – 187,6 млн грн.

Порт спеціалізується на перевантажені лісних вантажів, мінеральних добрив, залізорудних окатків, металопродукції та зернових вантажів.

Фонд держмайна не зміг приватизувати Білгород-Дністровський морський торговельний порт з першої спроби – призначений на 3 березня аукціон визнали таким, що не відбувся.

Як повідомив начальник регіонального відділення Фонду держмайна в Одеській та Миколаївській областях Олександр Славський, учасники не подали заявки.

Довідково: Віталій Кропачов - бізнесмен, ексдепутат Донецької облради, власник групи компаній "Укрдонінвест" з активами у вугільній, машинобудівній, будівельній та транспортній галузях, медіа.

Кропачов був "смотрящим" у вугільній галузі від колишнього першого заступника голови фракції БПП і бізнес-партнера Петра Порошенка - Ігоря Кононенка, сам Кропачов це спростовував.

Він викупив кілька збагачувальних фабрик на підконтрольній частині Донбасу, а у 2017 році придбав у Ігоря Гуменюка та партнерів шахту "Краснолиманська", яка з часом стала одним із найуспішніших вугільних підприємств України.

У 2019 році почав розвивати медіанапрямок. Зокрема, купив 2 ТВ-канали, "Інфо24" і "Так TV", а у грудні 2021 року придбав компанію "Ера продакшн".

Влітку 2022 року Кропачов придбав компанію "Корона Санрайс", яка володіла цифровою ліцензією на трансляцію "4 каналу". У 2023 році запустив телеканал Ukraine World News.

З початку липня 2019 року екс-директор ТОВ “ДРФЦ” Віталій Бєляков став новим неофіційним куратором вугільної галузі, змінивши у цій царині Віталія Кропачова.

Ініціатором заміни смотрящих став Ігор Коломойський, а підприємства групи “Приват” почали співпрацю з державним ПАТ “Центренерго”, купуючи у нього дешеву електроенергію і продаючи йому дороге вугілля.

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд має намір розпочати дві справи про воєнні злочини, пов’язані з російським вторгненням в Україну: про викрадення українських дітей та про навмисні удари РФ по об’єктах цивільної інфраструктури.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE