Politerno > Україна і світ > РФ готова продовжити “зернову угоду” тільки на 60 днів – Кубраков каже, це порушення домовленостей

РФ готова продовжити “зернову угоду” тільки на 60 днів – Кубраков каже, це порушення домовленостей

  • 13 Березня, 2023
  • 446 Переглядів
  • 0

Делегація РФ після переговорів із високопосадовцями ООН в понеділок заявила про прийнятність продовження “зернової угоди”, але тільки на 60 днів. Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков заявив, що Росія порушує домовленості.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на заяву заступника глави МЗС РФ Сергєя Вершиніна. 

“Російська сторона, наголошуючи на “пакетному” характері запропонованих Генсекретарем ООН Гутеррешем Стамбульських домовленостей, не заперечує проти чергового продовження “чорноморської ініціативи” після закінчення другого терміну 18 березня, але лише на 60 днів”, – сказано у заяві.

Вершинін сказав, що подальша позиція РФ визначатиметься “залежно від реального, не на словах, а на ділі, прогресу з нормалізації нашого сільгоспекспорту, включно з банківськими платежами, транспортною логістикою, страховками, “розморожуванням” фінансової діяльності та постачанням аміаку трубопроводом “Тольятті-Одеса”.

За його словами, розмова з представниками ООН підтвердила, що “якщо комерційне вивезення української продукції здійснюється стійкими темпами, приносячи чималий прибуток Києву, то на шляху російських сільгоспекспортерів, як і раніше, зберігаються бар’єри”.

“Заявлені Вашингтоном, Брюсселем і Лондоном санкційні вилучення для продовольства і добрив на ділі не працюють”, – сказав заступник міністра закордонних справ РФ.

Своєю чергою, міністр інфраструктури України Олександр Кубраков заявив, що своєю позицією щодо продовження дії "зернової угоди" тільки на 60 днів Росія порушує домовленості.

"Угода про Чорноморську зернову ініціативу передбачає продовження як мінімум на 120 днів, тому позиція Росії про продовження угоди лише на 60 днів суперечить документу, підписаному Туреччиною та ООН", - заявив Кубраков у своєму Twitter.

Міністр додав, що Київ чекає на офіційну позицію з цього приводу ООН та Туреччини як гарантів ініціативи.

Так звана "зернова угода" була вперше укладена за посередництва ООН і Туреччини у липні минулого року терміном на 120 днів. Вона дозволила транспортувати українські сільськогосподарські товари через Чорне море на світовий ринок.

У листопаді угоду продовжили ще на 120 днів. Термін дії угоди закінчується 18 березня. 

Як повідомлялося, у рамках “зернової ініціативи” з 1 серпня по 9 січня з України для країн Африки, Азії та Європи відправлено 17 млн тонн агропродукції.

Нагадаємо, компанія “Укрдонінвест” бізнесмена Віталія Кропачова стала переможцем повторного приватизаційного аукціону з продажу Білгород-Дністровського морського торговельного порту, який пройшов 13 березня.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE