Politerno > Україна і світ > На початку вторгнення Баканов наказав очільникам Харківської та Кримської СБУ “висуватися на Київ”. ВІДЕО

На початку вторгнення Баканов наказав очільникам Харківської та Кримської СБУ “висуватися на Київ”. ВІДЕО

  • 29 Серпня, 2023
  • 2051 Переглядів
  • 0

Вранці 26 лютого 2022 року тодішній очільник Харківської СБУ Роман Дудін, нині обвинувачений у державній зраді та самовільному залишенні місця дислокації, отримав наказ від тодішнього очільника СБУ Іван Баканов разом зі спецназом прибути до Києва.

Про це йдеться в розслідуванні hromadske «”Контора”: таємниці Івана Баканова». 

Редакція hromadske поспілкувалась із самим Романом Дудіним. За його словами, із 24 до 26 лютого 2022 року він перебував у Харкові та виконував свої посадові обов’язки. Це підтверджують листування Дудіна з Бакановим, які опинились у розпорядженні журналістів hromadske.  

Із 26 лютого 2022 року, за словами Дудіна, його вже в Києві залучали до «оборони урядового кварталу». А 28 лютого — відпустили назад до Харкова. 

«На вулиці Володимирській 18, це Київське управління, висів амбарний замок. Керівництво… Були Баканов, Андрущенко, Березенко — всі зами Баканова. Були керівники департаментів та працівники “Альфи”… Я зі своєю групою, десь 30 осіб, зайняли другий поверх на Володимирській. Я зі своїм спецназом також виїжджали відпрацьовувати адреси на Костьольній, на вулиці Хрещатик — центральна частина міста біля урядового кварталу. Ситуація в Києві була дуже складна. Чому нас 28 [лютого] відпустили назад у Харків? Тому що саме тоді розгорнулось дві бригади», — розповів Роман Дудін. 

Водночас, за версією ДБР, виїзд Романа Дудіна до Києва був самовільним і незаконним.

Там пояснили, що колишній керівник УСБУ у Харківській області підозрюється за статтями:

  • ч. 2 ст. 111 ККУ — державна зрада;
  • ч. 5 ст. 407 ККУ — самовільне залишення військової частини або місця служби;
  • ч. 4 ст. 402 ККУ — непокора.

За цими статтями Дудіну загрожує довічне ув’язнення. Зараз він перебуває у Лук’янівському СІЗО, а його справу розглядає Шевченківський суд Києва. 

Ще один обвинувачений у державній зраді та самовільному залишенні місця дислокації в Херсоні — колишній керівник СБУ АР Крим Олег Кулініч. Він, так само як і Дудін, перебуває у Лук'янівському СІЗО. Його справу розглядає Шевченківський суд Києва. 

24 лютого 2022 року Олег Кулініч звітував керівництву про ситуацію в Херсоні. 

Приблизно о 13:00 24 лютого 2022 року Кулінічу дали наказ їхати до столиці. Від Баканова вказівку Кулінічу передав заступник голови СБУ Володимир Горбенко. 

У розмові з hromadske Горбенко підтвердив достовірність цієї переписки.

Формулювання ДБР про «залишення місця дислокації» залишилося б сумнівним, навіть якби жодних вказівок не було. Головний офіс Кримського главку СБУ розташований у Києві

Журналісти hromadske кілька тижнів намагалися отримати коментарі самого Івана Баканова. Зокрема, щодо того, чому він віддавав такі накази своїм підлеглим і чому він мовчить тепер, коли їх обвинувачують у самовільному залишенні місць дислокації.

Проте, як повідомили hromadske в Офісі генпрокурора, Івана Баканова навіть не допитували в цих кримінальних провадженнях.

Нагадаємо, за даними ОГП, ексглаву СБУ Івана Баканова не допитували у справах про державну зраду його колишніх підлеглих — ексочільника Харківської СБУ Романа Дудіна та ексочільника СБУ АР Крим Олега Кулініча.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE