Politerno > Україна і світ > Нардеп з посиланням на Держаудит описав одну із схем “Нафтогазу” за головування Коболєва-Вітренка

Нардеп з посиланням на Держаудит описав одну із схем “Нафтогазу” за головування Коболєва-Вітренка

  • 6 Жовтня, 2023
  • 411 Переглядів
  • 0

Народний депутат Олексій Кучеренко отримав відповідь від Держаудиту, за наслідками проведеного державного аудиту однієї із дочірок “Нафтогазу” часів головування в компанії Андрія Коболєва та Юрія Вітренка.

Навдомио повний текст Facebook-допису нардепа.

“До питання ефективних менеджерів та наглядових рад.

Дякую до речі пані Басалаєвій за якісну роботу.

В той період Нафтогаз заплатив для своєї дочки ДП «Нафтогаз Біоенергія» (керівник на той час Олексій Бутенко) майже 1 млрд грн (934 млн грн).

Куди поділись ці кошти?

ДП «Нафтогаз Біоенергія» перерахувало 743 млн грн для трьох інших підприємств, два із яких на 100 відсотків належить цьому дочірньому підприємству, а третє лише на 65 відсотків, решта 35% належить іншим структурам.

Як з’ясував держаудит в цьому ланцюгу всі підприємства, що на 100% належать ДП «Нафтогаз Біоенергія» є збитковими, а підприємство, 35% відсотків власності якого належить стороннім структурам виявилось прибутковим та навіть відразу прийняло рішення про виплату дивідендів, із отриманих від Нафтогазу коштів.

Вершиною цієї корупційної схеми є будівництво нікому не потрібної котельної в м.Охтирка, загальною вартістю понад 710 млн гривень.

Іронія полягає в тому, що місто Охтирка має наявні потужності діючого теплогенеруючого підприємства, які повністю задовольняють потребу міста в тепловій енергії.

А проектна потужність нової котельної (від Нафтогазу) перевищує споживчу потребу міста в тепловій енергії на 59%.

Охтирська міська рада повідомила про відсутність звернень щодо

потреби у створенні об’єкта генерації теплової енергії.

Але це нікого не цікавило.

Виділені кошти “освоїли”, збільшуючи а процесі кошторисну вартість об’єкта. При цьому не було виконано окремі

будівельні роботи та не встановлено окреме допоміжне обладнання.

У підсумку нова котельня за І квартал 2023 року виробила тільки 5,87% теплової енергії від проектної потужності. І навіть за ці крихти утворилась заборгованість на суму понад 8 млн гривень.

За даними держаудиту дисконтований період окупності котельні становить 13,5 років. Якщо ж дебіторську заборгованість за вироблену новою котельнею теплову енергію перевести у ранг “безнадійної” (як це постійно робили у Нафтогазі), то період такої окупності напевне можна продовжити до безкінечності.

Цікаво, що сам Нафтогаз із 934 млн грн наданої для ДП «Нафтогаз Біоенергія” 610 млн грн оформив як позику для своєї дочірки.

Напевне питання хто, коли і за рахунок чого поверне Нафтогазу ці 610 млн грн позики вже і не стоїть.

І таких проектів планувалось ще декілька (зокрема у Чернігові та Житомирі). Звичайно гроші за розробку цих проектів вже заплачено а самі проекти поховано.

Обурення викликає те, що кошти на розробку цих проектів масово платились Вітренком влітку 2022 року, тобто в найтяжчий період, коли бюджет України підтримували (як і зараз) наші закордонні партнери.

Цікаво куди дивилась Наглядова рада Нафтогазу того періоду, погоджуючи фінансові плани Компанії з видатками на такі проекти. Masi Nayyem, Yuliya Kovaliv, Герман Галущенко, Ярослав Железняк, Олександр Формагей, Константин Ущаповский, Виктор Куртев, Andriy Gerus“.

Нагадаємо, народні депутати на засіданні 6 жовтня прийняли в другому читанні законопроєкт №10038 про збільшення видатків держбюджету 2023 року на 322,6 мільярда гривень.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE