Politerno > Україна і світ > Конгресменів закликали виділити Україні $11,8 млрд, демократи в Сенаті заблокували допомогу Ізраїлю без грошей для Києва

Конгресменів закликали виділити Україні $11,8 млрд, демократи в Сенаті заблокували допомогу Ізраїлю без грошей для Києва

  • 7 Листопада, 2023
  • 440 Переглядів
  • 0

Білий дім звернувся до Конгресу із закликом забезпечити виділення Україні $11,8 млрд прямої бюджетної підтримки в рамках президентського запиту. Демократи в Сенаті США 7 листопада заблокували зусилля республіканців отримати швидке схвалення законопроекту про надання надзвичайної допомоги Ізраїлю, який не передбачає жодної допомоги для України.

Міністр фінансів Джанет Єллен, міністр оборони Ллойд Остін, держсекретар Ентоні Блінкен і адміністратор USAID Саманта Пауер надіслали листа до Конгресу із закликом схвалити запит адміністрації Байдена щодо надання $11,8 млрд прямої бюджетної підтримки Україні, йдеться в офіційному повідомленні Міністерства фінансів США, оприлюдненому 7 листопада.

“Фінансова підтримка України нерозривно пов’язана з її успіхом на полі бою. Тому ми настійно закликаємо вас надати Україні 11,8 мільярдів доларів прямої бюджетної підтримки”, – сказано в листі.

Керівники адміністрації США зазначають, що інвестиції їхньої країни в успіх України, а також отримання допомоги від інших дозволять зменшити бюджетну підтримку США порівняно з 2023 роком – з 14,4 мільярда доларів до 11,8 мільярда доларів у 2024 фінансовому році.

Посадовці Білого дому зауважують, що ці кошти дозволять покрити базові потреби України, окремо вони також наголошують на підзвітності й контролю за тим, як витрачаються кошти на бюджетну підтримку України, і на тому, що вони підштовхують Київ до реформ, спрямованих на боротьбу з корупцією.

Своєю чергою демократи в Сенаті США 7 листопада заблокували зусилля республіканців отримати швидке схвалення законопроекту про надання надзвичайної допомоги Ізраїлю, який минулого тижня пройшов Палату представників. Нагадаємо, що республіканці передбачили в ньому 14,3 мільярда доларів для боротьби із ХАМАС. Він не передбачає жодної допомоги для війни України проти Росії, на відміну від законопроекта адміністрації президента Джо Байдена на 106 млрд доларів.

Демократи, які контролюють Сенат (верхню палату Конгресу США) заперечили ідеї республіканців, наголосивши на важливості надання допомоги Україні та Ізраїлю на додаток до гуманітарної допомоги, фінансування безпеки кордонів та грошей на протистояння Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні, що було передбачено в запиті Байдена, передає Reuters.

Вони також звинуватили республіканців у Палаті представників в тому, що вони «грають у політику на кризі в Ізраїлі», затримуючи допомогу єврейській державі, прив'язуючи підтримку до скорочення фінансування Служби внутрішніх доходів – улюбленої мішені республіканців.

«Наші союзники в Україні не можуть дозволити собі затримку, як і наші союзники в Ізраїлі», – заявила сенатор Патті Мюррей, яка очолює Комітет з питань асигнувань Сенату.

Для того, щоб стати законом, законопроект після Палати представників має пройти контрольований демократами Сенат, а також бути підписаним президентом- Байденом. Білий дім раніше заявив, що Байден накладе вето на цей законопроект Палати представників. Лідери Сенату пишуть свій власний законопроект про додаткове фінансування і сподіваються представити його вже цього тижня.

Нагадаємо, розслідувати загибель помічника головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного майора Геннадія Частякова від вибуху гранати буде Державне бюро розслідувань.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE