Politerno > Україна і світ > Ситуація на кордоні з Польщею складна, всього в чергах 3700 вантажівок – Україна хоче евакуювати своїх водіїв

Ситуація на кордоні з Польщею складна, всього в чергах 3700 вантажівок – Україна хоче евакуювати своїх водіїв

  • 24 Листопада, 2023
  • 443 Переглядів
  • 0

Ситуація на кордоні з Польщею залишається непростою, наразі заблокованими є 4 пункти пропуску, у бік України в черзі перебувають приблизно 3700 вантажівок. Міністерство відновлення та розвитку інфраструктури готує евакуацію водіїв із заблокованих пунктів пропуску на польському кордоні.

Речник Держприкордонслужби полковник Андрій Демченко в коментарі “Українській правді” нагадав, що в четвер 23 листопада учасники блокади розпочали свої дії ще на одному пункті пропуску “Медика” – “Шегині”.

Інформацію про це ДПСУ отримала від польських колег, а до цього був лист, у якому йшлося про те, що блокування відбуватиметься з 23 по 26 листопада переважно в денний час з 10 до 21 години за київським часом.

Відповідно ввечері 23 листопада польські прикордонники поінформували Держприкордонслужбу України, що блокування знято, відповідно інтенсивність руху для вантажівок на цьому напрямку поновилася.

У п’ятницю 24 листопада після 10 години поляки відновили блокування цього напрямку.

Станом на ранок в бік України з польського боку кордону черга налічувала приблизно 1400 вантажівок, за даними суміжної строни.

Водночас Демченко зазначив: ДПСУ не виключає, що кількість вантажівок на всіх напрямках може бути і більшою.

Окремо офіцер уточнив, що на кордоні зі Словаччиною рух вантажівок наразі не заблокований.

“Після нетривалого блокування на кордоні зі Словаччиною інтенсивність руху залишається такою, як і раніше. Але через дії, які вчиняються на території Польщі, вантажопотік зріс. Черга становить близько 400 вантажівок (до 6 листопада черг на цьому напрямку не було)”, – зазначив Демченко.

Заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач у Facebook повідомив, що відомство готує евакуацію водіїв із заблокованих пунктів пропуску на польському кордоні.

"Ми розпочали збір даних для евакуації наших водіїв. У нас вже вичерпався час на погодження компромісів.

Зараз наші водії при мінусовій температурі потерпають від дій кількох людей, що заблокували кордон за згоди місцевої влади.

Ми кілька разів порушували питання на робочому та офіційних рівнях щодо харчування, чергування швидких, пожежних машин, належних санітарних умов – цього всього немає. Натомість і надалі бачимо повідомлення про погодження продовження протесту з боку місцевої влади".

Деркач зазначив, що Україна буде вивозити всіх водіїв, які висловлять бажання. Міністерство також опублікувало форму, яку потрібно заповнити для евакуації.

Представник міністерства додав, що за останні три тижні питання блокади порушувалось на всіх можливих рівнях, десятки листів, зустрічей: "Ми запропонували низку компромісів, польський уряд та Єврокомісія їх знають. Але домовитись про щось можливо лише тоді, коли є бажання домовлятись, а не лише бажання блокувати кордон".

Крім того українське міністерство відновлення ініціює створення моніторингової групи з боку Євросоюзу на кордоні: "Пропонуємо європейським колегам фіксувати офіційно ту ситуацію, яка відбувається перед пунктами пропуску".

Деркач додав, що офіційний лист з такою пропозицією направили і уже очікують відповідь.

Нагадаємо, Служба безпеки України ліквідувала колаборанта Олександра Слісаренка у російському Бєлгороді.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE