Politerno > Україна і світ > “Троянський кінь Путіна”: у ЄС “ситі по горло” Угорщиною, Рютте каже, що зможе переконати Орбана

“Троянський кінь Путіна”: у ЄС “ситі по горло” Угорщиною, Рютте каже, що зможе переконати Орбана

  • 14 Грудня, 2023
  • 414 Переглядів
  • 0

Високопоставлений чиновник Євросоюзу, коментуючи блокування Угорщиною важливих рішень щодо початку переговорів про членство України і виділення їй 50 мільярдів євро допомоги, зізнався, що країни-члени “ситі по горло” поведінкою угорської влади.

Про це повідомив європейський високопосадовець на умовах анонімності під час спілкування з журналістами в Брюсселі, цитує “Європейська правда“.

“Я не маю права говорити це як офіційний представник ЄС, але держави-члени ситі по горло цим, тому що без жодної очевидної причини вони руйнують єдність ЄС у питанні, яке становить життєво важливий інтерес для ЄС”, – зазначив високопосадовець.

Він додав, що 26 країн-членів ЄС можуть ухвалювати ключові рішення і без Угорщини, якщо вона продовжить блокування.

“І ми не побоїмося сказати про це, щоб показати, що Угорщина є троянським конем Путіна. Тому що те, що вони роблять, все більше і більше схоже на поведінку троянського коня”, – підкреслив він.

Водночас чиновник зауважив, що якщо, наприклад, Словаччина почне поводитись як Угорщина, “тоді буде 25 країн ЄС”.

“Але переважна більшість країн-членів все одно буде на вашому боці”, – сказав посадовець.

Своєю чергою багаторічний очільник нідерландського уряду Марк Рютте, який завершує свій мандат на посаді, вважає, що Орбан поступиться і Саміт ЄС досягне згоди щодо України.

Марк Рютте пояснив, що його оптимізм ґрунтується на попередньому досвіді. "Поки що нам вдавалося досягнути одностайності, в тому числі щодо Орбана. І я абсолютно впевнений і буду напружено працювати над тим, щоби і сьогодні це сталося", – заявив він.

Рютте не став конкретизувати, яким він бачить майбутнє рішення, але наголосив, що підтримує пропозицію Єврокомісії, яка рекомендувала відкрити переговори з Україною.

Також прем’єр Нідерландів нагадав про розблокування Радою ЄС 10 млрд євро фінансування для Угорщини, сказавши, що це "просто випадковий збіг" із розглядом українських питань на саміті ЄС.

Марк Рютте чекає також на рішення ЄС про фінансову допомогу Україні: "Через розвиток подій у США, де затримка більше через внутрішні причини, а не через Україну  – ще важливіше, щоби ми ухвалили це рішення зараз".

Нагадаємо, уряд Данії 14 грудня представить у данському парламенті новий пакет допомоги Україні. Вартість пакета становитиме близько одного мільярда євро і включатиме боєприпаси, танки та безпілотники.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE