Politerno > Україна і світ > Розмінування Чорного моря: Туреччина, Болгарія і Румунія підписали угоду

Розмінування Чорного моря: Туреччина, Болгарія і Румунія підписали угоду

  • 11 Січня, 2024
  • 268 Переглядів
  • 0

Туреччина, Болгарія і Румунія в четвер 11 січня підписали угоду про спільну боротьбу з морськими мінами, які загрожують судноплавству в Чорному морі, у тому числі перевезенню зерна з України.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на AP.

Міністр оборони Туреччини Ясар Гюлер заявив, що меморандум передбачає створення цільової групи з протимінної діяльності між трьома союзниками по НАТО для боротьби з дрейфуючими мінами.

“Ми спільно вирішили підписати протокол між трьома країнами з метою більш ефективної боротьби з мінною небезпекою в Чорному морі шляхом поліпшення нашої існуючої тісної співпраці і координації”, – сказав Гюлер на пресконференції в Стамбулі з міністром оборони Румунії Анжелом Тилваром і заступником міністра оборони Болгарії Атанасом Запряновим.

Гюлер припустив, що інші країни могли б взяти участь у розмінуванні після закінчення війни.

Ініціатива трьох країн має на меті зробити судноплавство безпечнішим, в тому числі для суден, що перевозять зерно з України.

Раніше в уряді Болгарії наголошували, що діяльність групи не буде спрямована проти будь-якої іншої країни, а операція з розмінування Чорного моря, як очікується, допоможе поліпшити взаємодію і добросусідські відносини між учасниками.

Після підписання угоди розпочнеться процес оперативного планування, спрямований на розробку детальних документів та інструкцій щодо дій групи. Цей процес може зайняти до декількох місяців.

Нагадаємо, Кабінет міністрів офіційно повідомив, що відкликав законопроєкт щодо вдосконалення мобілізації. Міністерство оборони готове вносити нову редакцію законопроєкту.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE