Politerno > Україна і світ > Україна уклала з Британією договір про безпеку – Сунак оголосив про 2,5 млрд фунтів військової підтримки

Україна уклала з Британією договір про безпеку – Сунак оголосив про 2,5 млрд фунтів військової підтримки

  • 12 Січня, 2024
  • 318 Переглядів
  • 0

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підписали безпекову угоду. Договір діятиме до вступу України в НАТО. Також Ріші Сунак оголосив про великий пакет військової допомоги для України на 2,5 млрд фунтів стерлінгів.

Про це повідомляє кореспондент “Європейської правди”.

Документ, що має назву "Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною і Сполученим королівством Великої Британії та Північної Ірландії", підписали лідери двох країн після переговорів у Маріїнському палаці в Києві 12 січня.

Цей договір став першим у сфері безпекових угод на виконання домовленостей, узгоджених під час Вільнюського саміту НАТО між Україною, членами "Групи семи" та державами, що до них приєдналися.

Безпекові зобов’язання Великої Британії за цим документом діятимуть до вступу України в НАТО, повідомив після підписання президент Володимир Зеленський.

"Якби такі гарантії були досягнуті у 1991 році, зокрема з Британією, то війна б не почалася", – переконаний він.

Ріші Сунак зі свого боку наголосив, що це "перше з безпекових запевнень, які підписує Україна". Британський прем’єр наголосив, що Британія першою надавала Україні також летальну зброю, танки, далекобійні ракети тощо.

Лідери також повідомили, що в угоді прописаний термін її дії – десять років з можливістю продовження. Однак у разі вступу України в НАТО до закінчення терміну дія безпекових зобов'язань завершиться і буде інкорпорована в систему НАТО.

Також Ріші Сунак оголосив про великий пакет військової допомоги для України на 2,5 млрд фунтів стерлінгів.

"Велика Британія анонсує найбільший єдиний пакет допомоги від початку війни – це пакет на 2,5 млрд фунтів стерлінгів", – сказав Ріші Сунак.

Він також розповів, що увійде у пакет допомоги.

"Він охоплюватиме додаткове обладнання до ППО, додаткову протитанкову зброю, додаткові ракети дальнього радіуса дії, тисячі снарядів. Також будуть проведені навчання для ще тисяч українських військових", – заявив прем’єр Британії.

За словами президента Володимира Зеленського, допомога від Британії продовжить надходити і в наступні роки.

"Британія гарантує 2,5 мільярди на цей рік, і ця допомога продовжиться в наступні роки. Термін дії – десять років", – сказав Зеленський.

Нагадаємо, держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен заявив про запровадження санкцій проти трьох організацій з Росії та однієї фізичної особи, причетних до передачі та випробування балістичних ракет КНДР для використання їх у війні проти України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE