Politerno > Україна і світ > США планували обміняти Навального на відомого кілера, але не встигли

США планували обміняти Навального на відомого кілера, але не встигли

  • 28 Березня, 2024
  • 205 Переглядів
  • 0

Обмін російського опозиціонера Алєксєя Навального на російських в’язнів, які відбувають термін у німецькій в’язниці, дійсно міг відбутися. Канцлер Німеччини Олаф Шольц справді особисто обговорював обмін опозиціонера на берлінського кілера Віктора Красікова у Вашингтоні з президентом США Джо Байденом.

Проте адміністрація США не встигла запропонувати цей обмін російському керівництву, пише Mind з посиланням на The Wall Street Journal.

«За інформацією людей, знайомих з обставинами, Кремль дізнався про розмову через приватного посередника, – пише видання. – 16 лютого, через тиждень після зустрічі в Овальному кабінеті, Навальний помер».

Газета стверджує, що путін кілька років цілеспрямовано набирав іноземних ув’язнених, аби створити з них обмінний пул і «обмінювати на тих небагатьох росіян, яких він справді хоче повернути».

Колись це був один екс-морпіх Пол Вілан, але зараз до нього додався журналіст WSJ Еван Гершкович, а в США не залишилося серед російських в’язнів гідних кандидатур на обмін.

Саме тому Вашингтон звернувся до союзників, у яких ще є засуджені за шпигунство та вбивство – як Красіков у Німеччині.

Також WSJ пише, що програшем США став нерівний обмін у 2022 році «збройового барона» Віктора Бута на баскетболістку Бріттні Грайнер, засуджену в Росії за контрабанду наркотиків. Зробити вибір на користь Вілана замість чорношкірої спортсменки Грайнер не дозволив широкий суспільний резонанс на тлі культурних воєн у США – і саме на це розраховувала російська сторона, зазначає WSJ.

Те саме сталося з обміном колишнього морпіха Тревора Ріда на російського льотчика Константіна Ярошенка.

У випадку з Навальним російська сторона хотіла міняти на Красікова одного Гершковича. Німеччина та США хотіли отримати ще й Пола Вілана, йдеться в публікації. Проте зі смертю Навального всі переговори припинилися.

Ніщо не заважає російській владі продовжити застосовувати цю тактику, вважає газета, а тому американців у російських в’язницях може побільшати.

Читайте також: Лукашенко підставив Путіна своєю заявою щодо теракту в московському “Крокусі”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE