Politerno > Україна і світ > В Естонії готові скерувати заморожені російські активи на відшкодування Україні збитків від війни

В Естонії готові скерувати заморожені російські активи на відшкодування Україні збитків від війни

  • 15 Травня, 2024
  • 178 Переглядів
  • 0

Парламент Естонії (Рійгікогу) 15 травня ухвалив закон, що дозволяє використовувати заморожені російські активи для відшкодування Україні збитків, завданих війною, йдеться на сайті законодавчого органу.

Закон був прийнятий 65 голосами, троє проголосували проти, пише Радіо Свобода.

«Росія є державою-агресором, і компенсація за завдані нею збитки не може бути покладена на Україну та її союзників. Росія несе відповідальність за завдані збитки, і вона повинна понести цю відповідальність», – сказав голова конституційного комітету Хендрік Йоханнес Террас.

Ініційований урядом закон дозволяє використовувати активи фізичних та юридичних осіб, які сприяли незаконним діям Росії, заморожені в рамках санкцій, в якості авансового платежу для відшкодування збитків, які Росія завдала Україні.

Рішення про використання активів в якості авансу в рахунок відшкодування збитків буде прийматися Міністерством закордонних справ в адміністративному порядку.

Раніше посли країн ЄС у Брюсселі схвалили схему використання доходів від заморожених у Євросоюзі російських активів на потреби оборони України.

У лютому минулого року Польща та країни Балтії закликали ЄС працювати над арештом заморожених російських державних активів для відновлення України «якнайшвидше». Країни закликали західні уряди використати 300 мільярдів євро із заморожених резервів центрального банку Росії, щоб допомогти внутрішньо переміщеним особам в Україні та почати відбудову країни.

У Європі заморожено близько 210 мільярдів євро активів Банку Росії. Загальна вартість заморожених активів російського Центробанку у світі становить, за різними підрахунками, від 260 до 350 мільярдів євро. Країни Заходу обговорюють також питання про можливу конфіскацію цих активів, проте воно повʼязане з більшими юридичними труднощами, ніж використання доходів від них.

Читайте також: У Фіцо стріляли після засідання уряду, чиновника госпіталізували у важкому стані

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE