Politerno > Україна і світ > Президент Ірану таки загинув внаслідок падіння гелікоптера

Президент Ірану таки загинув внаслідок падіння гелікоптера

  • 20 Травня, 2024
  • 345 Переглядів
  • 0

Президент Ірану Ебрагім Раїсі і його супутники, зокрема міністр закордонних справ Хосейн Амір-Абдоллахян, були знайдені мертвими на місці аварії гелікоптера на північному заході Ірану, повідомило 20 травня іранське державне телебачення.

За повідомленням, вертоліт розбився через погані погодні умови, пише Радіо Свобода.

Уряд Ірану проводить екстрене засідання, повідомляють державні ЗМІ.
Іранське державне телебачення раніше заявило, що на місці аварії гелікоптера, в якому перебував президент Ібрагім Раїсі, міністр закордонних справ країни Хоссейн Амір-Абдоллахян й інші офіційні особи, «немає ознак життя»

Іранське законодавство передбачає, що в разі смерті президента влада переходить до першого віцепрезидента. Рада, що складається зі спікера парламенту, голови судової влади і першого віцепрезидента, повинна організувати вибори нового президента протягом 50 днів.

Чинним першим віцепрезидентом Ірану є Мохаммад Мохбер.

Пошуково-рятувальні групи за підтримки кількох іноземних урядів шукали гелікоптер після того, як він впав за поганих погодних умов на північному заході Ірану ввечері 19 травня.

Гелікоптер Раїсі прямував до міста Тебріз, коли він впав поблизу міста Джольфа внаслідок, як повідомило державне телебачення, «жорсткої посадки», але кілька ЗМІ цитували урядові джерела, які заявляли, що вертоліт розбився, коли перетинав гористу і вкриту лісом місцевість.

Уряд Ірану заявив, що вертоліт був одним із трьох, які летіли в колоні, й інші два успішно приземлилися в Тебрізі.

Раїсі обрали президентом у 2021 році, і відтоді для іранців були посилені обмеження щодо дотримання законів моралі. За його влади відбулося криваве придушення антиурядових протестів, викликаних смертю Махси Аміні після затримання поліцією через ймовірне порушення кодексу носіння хіджабу.

Ультраконсерватори Раїсі й Амір-Абдоллахян були в Азербайджані раніше 19 травня, щоб урочисто відкрити дамбу з президентом Азербайджану Ільгамом Алієвим, який у соцмережі X написав, що Азербайджан «дуже стурбований» новиною про те, що гелікоптер Раїсі впав.

Раїсі також активно наполягав на ядерних переговорах зі світовими державами, водночас дозволивши країні помітно розширити свою програму збагачення урану.

Читайте також: “Його життя під загрозою”: гелікоптер із президентом Ірану потрапив в авіатрощу

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE