Politerno > Україна і світ > Через стан фортифікацій на Харківщині почався тиск на військових та журналістів

Через стан фортифікацій на Харківщині почався тиск на військових та журналістів

  • 6 Червня, 2024
  • 333 Переглядів
  • 0

Парламент створив тимчасову спеціальну комісію (ТСК) з будівництва фортифікаційних споруд на Харківщині. Досліджують якість зведення укріплень також і в Держбюро розслідувань. Водночас військовим забороняють підіймати цю тему в інтервʼю, а самих журналістів звинувачують у необʼєктивності та підіграванні російським наративам, коли у їхніх матеріалах зʼявляються згадки про проблему.

Журналісти «Слідства.Інфо» поспілкувалися із військовослужбовцями трьох різних бригад Сил оборони, які стримують наступ ворога в Харківській області. Із частиною з них командування провело «виховні бесіди» та порекомендувало не обговорювати із журналістами нічого, що стосується фортифікаційних укріплень.

«Нас прямо не збирали, але всіх, хто каже щось про фортифікації, чи знають (командири, — ред.), що може сказати, то з тими говорили», — зазначив один з бійців.

Відтак «Слідства.Інфо» вирішило порушити проблему цензури та тиску на військовослужбовців та журналістів.

Попередньо усіх занепокоїло, що росіяни змогли швидко успішно просунутися на двох ділянках: у районі міста Вовчанськ та Липецької громади. Це спровокувало розмови про якість фортифікаційних укріплень, які від 2022 року розбудовували в області.

Про проблеми із рівнем готовності фортифікаційних укріплень і їхньою якістю почали говорити самі військові. Командир підрозділу розвідки Збройних сил України Денис Ярославський ще 12 травня заявив, що у Вовчанську точаться вуличні бої, і наголосив, що укріплень і мін на кордоні області, який перейшли окупанти, не було. Тоді ж підрозділ Національної гвардії «Гострі Картузи» повідомив, що українські військові відійшли з деяких позицій.

Після цього на напрямку тимчасово закрили можливість для журналістів працювати із військовими. А з частиною бійців провели «виховні бесіди».
«Сказали фортифікації не згадувати, наступ не згаду

ати, втрачені села не згадувати. Нічого в паблік не виносити. Ніяк не обґрунтовували. Казали тільки, що ви працюєте на руку ворогу. А фортифікаційні споруди дуже х*рові, прям дуже — доводиться облаштовувати все заново», — розповідає один із бійців, з яким поговорили журналісти.

Випадки, коли позиції бійцям доводилося добудовувати самостійно, непоодинокі. Так, вже в іншому підрозділі «Слідству.Інфо» сказали, що у їхньому випадку розрахунок довелося розмістити у старому російському бліндажі, бо нові укріплення не завершили.

Інший співрозмовник журналістів зазначає, що така ситуація сталася через недооцінення ворога.
«Річ у тому, що для того, щоб стримувати такого сильного ворога, нам потрібно дуже багато фортифікаційних споруд. На таку кількість людей тут не розрахували, тому хлопці підкопують собі бліндажі, окопи риють», — зазначає військовий.

Окрім відсутності або незавершеності укріплень, деякі військові у розмові із журналістами «Слідства.Інфо» скаржилися ще й на якість проведених робіт.
«Є тупо серед поля стоїть якась будка з бетону. Такі фортифікаційні споруди навіть пі**ри будують біля посадок, на висотах, щоб логістику туди можна було зробити вздовж посадки, щоб тебе принаймні менше було видно. У нас це зроблено було — там шмат, там шмат — суцільної лінії немає. Місцями це зроблено тупо в ямі. Всі паводкові води будуть туди спускатися, звідкіля нічого не побачиш», — прокоментував військовослужбовець.

ЯК РЕАГУЮТЬ НА КРИТИКУ У ПУБЛІЧНОМУ ПОЛІ?

Після виходу матеріалу CNN, у якому військовослужбовець 13-ї бригади Нацгвардії «Хартія» також наголошує, що укріплення на їхній ділянці не були підготовлені, підрозділ виходить із публічною заявою про нібито неправдивість та необʼєктивність цього твердження.
«Нам важливо, аби інформація про наш підрозділ була об’єктивною, а коментарі наших бійців і командирів — зрозумілі не як окремі цитати, а мали чіткий та недвозначний контекст», — йдеться у дописі.

Повпливати намагалися і на матеріал журналістів «Слідства.Інфо», що зачіпає тему фортифікаційних укріплень на Харківщині.

Зокрема, просили видалити усі згадки бійців про проблеми з відсутніми чи незавершеними укріпленнями. «Переконати» журналістів намагалися протягом трьох днів. При чому робили це представники різних рівнів. Деякі з них апелювали до того, що тема фортифікацій зараз — «політичне питання», а згадка у цьому контексті конкретних підрозділів може призвести до «тиску на них згори».

Загальну картину, зрештою, з укріпленнями на Харківщині побачити складно з кількох причин. По перше, через розділену відповідальність. Якщо грубо: за розбудову «першої лінії» відповідальні самі підрозділи Сил оборони, за «другу» — інженерні бригади, за «третю» — місцеві ВЦА. По друге, офіційно отримати відповідь на запитання «Наскільки готова «друга лінія» оборони?» неможливо. У Силах підтримки кажуть, що така інформація може бути корисна ворогу.

На разі журналісти опиняються у ситуації, коли намагаючись висвітлювати бойові дії на Харківщині — вони або повинні замовчувати питання фортифікацій (про які їм кажуть самі військові), або говорити про ці проблеми, наражаючись на заборону на роботу на цьому напрямку та створення проблем для самих військових, що стримують там російський наступ.

Програють у будь-якому випадку всі. Бо проблеми залишаються, а лінія фронту сунеться не на нашу користь.

Читайте також: Почалися перебої з постачанням палива: стали відомі численні наслідки пошкодження Керченської поромної переправи агресорів

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE