Politerno > Україна і світ > Фігурант скандального розслідування щодо “зливів” секретної інформації НАБУ уже не в Україні

Фігурант скандального розслідування щодо “зливів” секретної інформації НАБУ уже не в Україні

  • 13 Червня, 2024
  • 294 Переглядів
  • 0

За інформацією джерел ZN.UA у Державній прикордонній службі України консультант офісу президента та власник скандального телефону зі “зливами” НАБУ Юрій Голик залишив територію України.

“Голик виїхав через систему “Шлях” з довідкою про інвалідність та знаходиться в Австрії”, – стверджує співрозмовник.

Джерела в НАБУ підтвердили, що тиждень тому детективи в рамках розслідування справи Резніченка/Голика (про виграні ТОВ «Будінвест інжиніринг» тендери на ремонт доріг у Дніпропетровській області на суму понад 1,5 млрд грн.) провели обшук в основного фігуранта справи Валентина Резніченка у його машині. Після цього Юрій Голик справді міг залишити Україну, пише ДТ.

«НАБУ перевіряє через оперативні канали достовірність цієї інформації, оскільки прямого доступу до системи “Шлях” у бюро немає», — уточнило джерело.

Про те, які додаткові докази могли знайти детективи під час обшуку Резніченка і чи цей факт вплинув на рішення Голика втекти з України, поки що інформації немає. Очевидно одне: фігурант топ-розслідування про корупцію у вищих ешелонах влади, що спричинило глобальну кризу в НАБУ, вже не в Україні. І це точно не “плюс” у скарбничку розслідування справи та тих, хто це допустив.

УП зв’язалася з бізнесменом, який підтвердив, що наразі перебуває за кордоном, виїхав на законних підставах та планує повернутися 17 червня.

“Як і всі рази раніше, я виїхав за системою “Шлях”. Повернусь у понеділок”, – сказав Голик.

Інформацію стосовно цього виїзду, як і по всім попереднім, можна подивитися в деклараціях — там зазначено куди їздив і за чим. Впевнений, що у ЗМІ, які посилаються на “джерела в…”, знайдуться і “джерела у митній службі””.

За даними джерел УП, Голик періодично перетинає український кордон за системою “Шлях”. До цієї системи його вносила Дніпропетровська обласна військова адміністрація за ініціативою благодійної організації Благодійний фонд “Пісні, народжені в АТО”.

Останній дозвіл на виїзд Голик отримав 11 квітня 2024 року, ця заявка дійсна до 16.10.24.

Останнього разу український кордон бізнесмен перетнув на виїзд з України 2 червня в контрольно-пропускному пункті “Краківець”.

Нагадаємо, 22 травня, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національна поліція провели обшуки у помешканні співробітника одного з підрозділів НАБУ через витік інформації у резонансній справі.

Згодом в САП пояснили, що йдеться про справу щодо колишнього голови Дніпропетровської ОВА Резніченка та його партнера, чинного консультанта ОПУ Юрія Голика – під час «Великого будівництва» зникло півтора мільярда гривень.

Відомо, що телефон Юрія Голика є одним із доказів у справі – радник ОПУ одержував детальну інформацію про перебіг розслідування НАБУ через посередника, бізнесмена й колишнього голову Броварської РДА Георгія Біркадзе.

Згодом директор НАБУ Семен Кривонос усунув свого першого заступника Гізо Углаву від виконання службових обов’язків для «забезпечення об’єктивного розслідування» ймовірного витоку даних, а НАБУ та САП домовились про спільне розслідування справи.

Читайте також: Звільнення Кубракова та Найєма: західні партнери розчаровані і втрачають довіру до уряду України – FT

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE