Politerno > Україна і світ > Звільнення Кубракова та Найєма: західні партнери розчаровані і втрачають довіру до уряду України – FT

Звільнення Кубракова та Найєма: західні партнери розчаровані і втрачають довіру до уряду України – FT

  • 13 Червня, 2024
  • 498 Переглядів
  • 0

Звільнення глави Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма викликало негативну реакцію у західних ЗМІ, які приводять коментарі з цього приводу західних чиновників, що демонструють нерозуміння кадрової політики в Україні. 

Уряд України за місяць втратив двох високопосадовців, які відповідали за інфраструктуру, відновлення економіки та зведення оборонних укріплень, пише Financial Times.

«Шість українських і західних чиновників розповіли FT, що низка звільнень, відставок і перестановок в уряді під керівництвом [президента Володимира] Зеленського за останні місяці спричинили напруженість у відносинах між Києвом і західними партнерами, які фінансують оборону і реконструкцію України», – повідомляє газета.

Західні країни не отримали жодних пояснень щодо звільнення міністра інфраструктури Олександра Кубракова та голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма, з якими тісно співпрацювали.

«США та інші західні партнери хочуть нормальних, передбачуваних стосунків зі своїми українськими колегами. А зараз вони втрачають довіру до уряду України через кадрові рішення, яких не розуміють», – сказав Financial Times український урядовець, стурбований ситуацією, що складається.

Усі шість джерел попереджали президента та його уряд про руйнівні, на їх погляд, наслідки таких незрозумілих кроків.

Кубраков, який тісно спрацював із представниками США, був відправлений у відставку без пояснення причин місяць тому.

А у понеділок свою посаду залишив Мустафа Найєм, повідомивши, що прем’єр-міністр Денис Шмигаль заборонив йому їхати на конференцію з відновлення України, яка має відбутися 11–12 червня у Берліні. Там із донорами мають обговорюватися проєкти з реконструкції міст, об’єктів енергетичної та іншої інфраструктури, зруйнованих російськими ударами.

У розпорядженні FT опинився лист Шмигаля Найєму, де надруковано: «Я згоден з вашим відрядженням у Берлін», але зверху від руки написано «Не згоден», також рукописне «Не» вставлено перед «Я згоден» і підкреслено. Підписаний Шмигалем лист датований 7 червня, джерело FT в уряді підтвердило його справжність.

Найєм повідомив у Facebook, що йде «через системні перешкоди, що заважають ефективно виконувати повноваження». За його словами, з листопада 2023 року агентство почало стикатися з «опором і штучними перешкодами… бюджет на проєкти відновлення та утримання доріг повністю скасовано».

Найєм також поскаржився, що «документи на оплату захисних споруд, укріплень або їх відновлення узгоджувалися з урядом місяцями, шість-вісім разів поверталися з абсурдними зауваженнями, відкладалися на кілька місяців, а деякі не підписані досі».

Якраз у листопаді після провалу торішнього контрнаступу Зеленський обговорював із керівництвом армії необхідність звести оборонні споруди. У грудні він публічно заявив, що це буде зроблено.

Але про виділення понад 30 млрд гривень (понад $800 млн) Шмигаль оголосив лише у лютому.

Військові на передовій скаржилися, що фортифікаційні споруди не були готові до російського вторгнення, що почалося в травні.

Конференцію в Берліні відвідає Зеленський, але, за словами експертів, відсутність головного урядового фахівця у цій галузі буде погано сприйнята західними країнами.

«Фактично це послання нашим партнерам, що відновлення більше не є пріоритетом», – каже Гліб Вишлінський, виконавчий директор київського Центру економічної стратегії.

Найєма в агентство запросив Кубраков, а незрозуміле звільнення міністра викликало різко негативну реакцію у представників західних країн, які демонстрували її як публічно, так і в приватному спілкуванні, розповіли шість джерел FT.

За словами двох українських чиновників, Зеленський та його офіс стали вважати, що Кубраков надто близько зійшовся із представниками США.

The Washington Post зазначала: американські чиновники стривожені тим, що реформаторів в уряді, які боролися з корупцією і вважалися особливо близькими до Вашингтона, почали переслідувати.

Два дипломати повідомили FT, що посли США, Німеччини, Франції та представник ЄС після відставки Кубракова домовилися продемонструвати підтримку йому, опублікувавши 9 травня у твіттері (Х) свої фотографії з ним та подякувавши за спільну роботу.

А зустріч зі Шмигалем 13 травня, де мала обговорюватися ситуація в енергетиці, перетворилася на бурхливе обговорення долі Кубракова і Найєма, який мав бути присутнім, але прем'єр в останній момент виключив його з-поміж учасників, розповіли FT три чиновники.

«Посли прямо запитали, чому на зустрічі немає Мустафи та його агентства. Найбільше обурювалися посол Німеччини, заступник представника ЄС і посол США», – сказав один з них.

«Це дуже погана ситуація з погляду сприйняття українського уряду та загалом України. Україна сприймається і має сприйматися як єдине ціле. Відставки Кубракова та Найєма створили образ слабкої та непередбачуваної системи управління», – коментує Вишлінський.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE