Politerno > Україна і світ > Комюніке Саміту миру досі узгоджують, його можуть підтримати не усі і воно відкрите для приєднання

Комюніке Саміту миру досі узгоджують, його можуть підтримати не усі і воно відкрите для приєднання

  • 15 Червня, 2024
  • 384 Переглядів
  • 0

Переговори щодо підсумкової декларації Глобального саміту миру у Швейцарії ще тривають, і організатори очікують, що документ можуть ухвалити без згоди всіх сторін.

Про це повідомляє агентство Keystone-SDA з посиланням на джерела.

Співрозмовники ЗМІ очікують, що переговори щодо підсумкової декларації саміту миру триватимуть “до останньої хвилини” в неділю, коли захід завершується.

“Серед делегацій все ще залишається кілька суперечливих моментів. У деяких випадках, як кажуть, суперечки точилися через окремі слова “, – зазначає агентство.

Організатори саміту миру наразі не знають, чи буде підсумкова декларація ухвалена всіма учасниками. Розглядається сценарій, за якого декларацію публікують без консенсусу, а кожна держава зможе вказати, приймає вона її чи ні.

Як заявив голова Офісу президента Андрій Єрмак в ефірі телемарафону, текст комюніке Глобального саміту миру, який проходить у Швейцарії, готовий і буде відкритий до підписання, зокрема й для країн, які не приїхали на конференцію.

Голова ОП наголосив, що позиція України стосовно питань, які будуть висвітлені у саміті, “із самого початку є дуже принциповою і дуже проукраїнською” та не допускає “ніяких компромісів із незалежністю, суверенітетом і територіальною цілісністю”.

“Чітка позиція по комюніке. Воно є, воно розповсюджене між учасниками, і ми очікуємо, що більшість країн приєднаються до нього. Комюніке буде відкрите для того, щоб до нього приєднались країни, які не доїхали на цей саміт”, – зазначив Єрмак.

Повідомлення у ЗМІ про узгодження комюніке Єрмак пояснив необхідністю держав уточнити та роз’яснити текст.

“Глобальних питань нема, тому що в нас абсолютно чесна позиція”, – зазначив посадовець.

Як повідомлялось, напередодні саміту у Швейцарії виправили проблемні положення підсумкового документа зустрічі, який міг мати небажані наслідки для України – текст рішення в останні дні змінили

Після цього кілька держав, що планували взяти участь у зустрічі, відмовилися від поїздки до Швейцарії. 

Нагадаємо, голова Федеральної ради Швейцарії Віола Амгерд у суботу, 15 червня, відкрив дводенний Глобальний саміт миру, присвячений обговоренню української “формули миру”. Віцепрезидентка США Камала Гарріс під час зустрічі із Володимиром Зеленським оголосила про виділення понад 1,5 мільярдів доларів для енергетичного сектору та гуманітарних потреб України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE