Politerno > Україна і світ > В Україні триває згортання свободи преси – “Репортери без кордонів”

В Україні триває згортання свободи преси – “Репортери без кордонів”

  • 19 Червня, 2024
  • 153 Переглядів
  • 0

“Репортери без кордонів” (RSF) відзначають згортання свободи преси в Україні і закликають владу відновити рекомендації дорожньої карти, надані рік тому журналістам.

“Стеження, погрози мобілізації в армію, посилення контролю з боку влади… Політичний тиск і перешкоди на українські медіа зростають. З початку 2024 року щонайменше п’ять журналістів зазнали стеження або погроз через публікації про корупцію”, – йдеться в повідомленні.

Журналісти наголошують, що вимога про перевірку цитат з інтерв’ю з військовими представниками за три дні до публікації обмежує висвітлення війни в реальному часі.

Організація під час візиту в Київ 4-7 червня передала українській владі дорожню карту, яка містить сім рекомендацій, які сприятимуть забезпеченню плюралістичного та незалежного медіапростору. 

“Тиск, погрози та втручання мають припинитися. Незважаючи на захоплюючу стійкість після російського вторгнення 24 лютого 2022 року, український медіаландшафт залишається крихким. Дорожня карта свободи преси, представлена RSF українській владі на початку червня, містить найважливіші пріоритети для захисту незалежної журналістики та права на інформацію в країні. Ми закликаємо владу невідкладно виконати ці рекомендації”, – зауважила керівниця відділу RSF у Східній Європі та Центральній Азії.

Рекомендації RSF містять такі пункти: покарання за злочини проти журналістів; притягнення до відповідальності причетних до пропаганди осіб;  припинення неправомірних обмежень або дискримінації у висвітленні війни; забезпечення фінансування журналістики; сприяння якісній журналістиці через Ініціативу журналістської довіри; приєднання до Міжнародного партнерства за інформацію та демократію.

Нагадаємо, Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що з приводу майнового стану його заступника Дмитра Вербицького, ведеться службове розслідування.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE