Politerno > Україна і світ > Ексчиновник “Укрзалізниці” після звільнення накупив майна на 12 мільйонів. ВІДЕО

Ексчиновник “Укрзалізниці” після звільнення накупив майна на 12 мільйонів. ВІДЕО

  • 20 Червня, 2024
  • 188 Переглядів
  • 0

У сім’ї ексдиректора з економічної та інформаційної безпеки “Укрзалізниці” Едуарда Кріцина, після його гучного скандалу, а потім звільнення з компанії, з’явилася дорога нерухомість і авто.

Про це йдеться у журналістському розслідуванні Bihus.Info.

Близький друг Артема Шило ексдиректор з економічної та інформаційної безпеки “Укрзалізниці” Едуард Кріцин із 2021 року працював собі чи малі статки. У вересні 2023 року термін його контракту закінчився і він тихесенько пішов собі з посади. Одразу після цього в його сім’ї почали з’являтися нові та коштовні активи.

Минулого року під час обшуку у кабінеті Кріцина знайшли 17 тисяч доларів. Обшук проходив у “справі Артема Шила” — через закупівлю трансформаторів для залізниці за завищеними цінами.  Згодом з “Укрзалізниці” він звільнився.

За даними журналістів Bihus.Info у рідних Едуарда Кріцина з’явились дорогі обновки. Лише за три місяці 2023-2024 років донька Кріцина стала власницею дорогої квартири в центрі Києва, нової автівки, паркомісця і веломісця – загальною вартістю на понад 300 тисяч доларів. Хоча офіційно вона не має бізнесу і навіть не ФОП.

При цьому у розмові з журналістами сам експосадовець заявив, що не живе у “Французькому кварталі”, сказавши, що відвідує там друзів.

Натомість Кріцин не заперечив, що допоміг дочці з купівлею квартири у цьому ЖК. Джерелом фінансування нерухомості він назвав збереження, дохід від продажу двох автівок родини (загалом 59,6 тис доларів) та позику у розмірі 100 тис доларів.

Журналісти нагадують, що у травні 2023 року, на момент, коли Кріцин ще був на посаді директора з економічної та інформаційної безпеки УЗ, у його кабінеті проводили обшук НАБУ і САП. Тоді у нього вилучили 17 450 доларів та мобільні телефони. Слідчі дії відбувалися в рамках кримінального провадження щодо заволодіння коштів "Укрзалізниці".

Підозру у цьому кримінальному провадженні вручили ексраднику Офісу президента та працівнику СБУ Артему Шилу. За версією слідства, Шило входив до групи, яка сприяла перемогам конкретних фірм на закупівлях "Укрзалізниці" і, відповідно, заробляла за рахунок завищення вартості товарів.

Перебуваючи на посаді першого заступника начальника Департаменту захисту національної державності СБУ Шило відправив листи-попередження до "Укрзалізниці" про зв’язки частини учасників тендерів з росією. Зокрема, такі листи-попередження приходили і на ім’я Едуарда Кріцина. Таким чином, за версією слідства, Шило намагався відсторонити від участі у торгах конкурентів "потрібних" фірм. Ті, в свою чергу, також мали зв’язки з Росією, але про це він "Укрзалізницю" не повідомляв.

Попри обшуки у кабінеті та вилучені особисті речі, Кріцин не є підозрюваним у цьому кримінальному провадженні правоохоронців", - зазначають журналісти Bihus.Info.

Зазначається, що у минулому Кріцин працював у СБУ. У різні роки він очолював управління Служби безпеки на Харківщині, Дніпропетровщині та Херсонщині. У період 2015-2016 років очолював Департамент контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки. Тоді ж він був керівником Шила.

Крім цього, дружина та старша донька Едуарда Кріцина були бізнеспартнерками по "Бухгалтерському центру "Альфа-Омега" дружини Артема Шила - Ірини, з'ясували журналісти.

Нагадаємо, "Репортери без кордонів” (RSF) відзначають згортання свободи преси в Україні і закликають владу відновити рекомендації дорожньої карти, надані рік тому журналістам.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE