Politerno > Україна і світ > Румунія надає Україні систему Patriot, а США постачатимуть ракети до ППО в пріоритетному порядку

Румунія надає Україні систему Patriot, а США постачатимуть ракети до ППО в пріоритетному порядку

  • 20 Червня, 2024
  • 131 Переглядів
  • 0

Вища рада оборони Румунії під головуванням президента країни Клауса Йоганніса 20 червня ухвалила рішення про передачу Україні однієї системи Patriot. Своєю чергою Сполучені Штати нададуть пріоритет постачанню зенітних ракет Україні перед іншими державами, які розмістили відповідні замовлення.

На засіданні Вищої ради оборони Міноборони Румунії презентувало свій аналіз щодо стану, використання та важливості чотирьох румунських систем Patriot для національної та колективної оборони і того, як може змінити ситуацію передача однієї системи Україні. 

“Зважаючи на значне погіршення ситуації в Україні внаслідок постійних масованих атак Росії проти цивільних та цивільної інфраструктури, зокрема енергетичної, та наслідків цієї ситуації для регіону, у тому числі безпеки Румунії, члени ради у тісній координації з союзниками ухвалили рішення про передачу системи Patriot Україні…

“… Цю передачу здійснюють з умовою, що наша країна продовжить перемовини із союзниками, зокрема стратегічним партнером США, з метою отримання схожої чи аналогічної системи, що закриє потреби захисту національного повітряного простору… Рішення ухвалено на основі глибокої технічної оцінки румунських органів влади, вжито усіх заходів для усунення ризиків створення вразливостей для Румунії… Продовжаться дискусії із союзиниками щодо подальшого посилення нашої протиповітряної оборони”, – йдеться у документі.

У заяві додали, що Румунія продовжить у різних формах підтримувати Україну у протистоянні російській агресії.

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що уряд США ухвалив “важке, але необхідне рішення” про зміну пріоритетів найближчих запланованих поставок іноземної військової продукції іншим країнам на користь України.

Серед них представник Білого дому згадав “ракети до Patriot і NASAMS”.

Раніше низка ЗМІ, зокрема Financial Times, раніше анонсували, що США мають намір зупинити всі відкриті замовлення на ракети-перехоплювачі до систем протиповітряної оборони Patriot до тих пір, поки Україна не матиме достатньої кількості обладнання для захисту від повітряних атак Росії.

Серед країн, у яких відкриті замовлення на майбутню поставку Patriot, є Польща, Румунія і Німеччина. Іспанія також має відкрите замовлення на пускові установки Patriot, а коаліція країн НАТО в січні розмістила замовлення на 1000 ракет Patriot.

Нагадаємо, на інформацією джерел УП, детективи НАБУ не провели обшук в голови правління “Нафтогазу” Олексія Чернишова на прохання директора НАБУ Семена Кривоноса.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE