Politerno > Україна і світ > Повідомили про підозру особам, які намагалися вбити у Києві казахського опозиціонера

Повідомили про підозру особам, які намагалися вбити у Києві казахського опозиціонера

  • 21 Червня, 2024
  • 154 Переглядів
  • 0

Співробітники української поліції встановили особи двох громадян Казахстану, які 18 червня вчинили замах на казахстанського опозиційного політика та блогера Айдоса Садикова. Сайт Офісу генерального прокурора 20 червня опублікував повідомлення про підозру Алтаю Жаканбаєву (1988 року народження) та Мейраму Каратаєву (1991 року народження).

За даними слідства, Каратаєв і Жаканбаєв 2 червня прибули до Києва, де орендували житло за різними адресами, 6 червня Жаканбаєв для стеження за Садиковим придбав автомобіль Opel Vectra. 8 червня, як ідеться в повідомленні про підозру, Каратаєв і Жаканбаєв через сайт Booking «забронювали квартиру… поблизу місця проживання потерпілого», пише Радіо Свобода.

Вивчивши розпорядок дня та звички Садикова, Каратаєв і Жаканбаєв 18 червня вчинили замах на життя казахстанського опозиціонера. О 12:14 Каратаєв «швидко наблизився до автомобіля з боку водійського сидіння та здійснив один прицільний постріл… у голову Садикова».

«Вчинивши замах на умисне вбивство Садикова, Каратаєв та Жаканбаєв з місця злочину втекли та в подальшому, з метою приховування знаряддя злочину, при невстановлених слідством обставинах позбулися вогнепальної зброї – пістолета, обладнаного пристроєм для поглинання звуку пострілу, викинувши його біля паркану на території Київського зоопарку», – вказано в повідомленні.

Про затримання Каратаєва і Жаканбаєва в поліції наразі не повідомляли.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch 21 червня заявила, що український уряд має забезпечити притягнення винних у замаху на Айдоса Садикова до відповідальності та захистити його та його дружину, яка також є незалежною журналісткою.

«Новини про напад на Садикова серед білого дня в центрі Києва викликають глибоку тривогу. Казахстан повинен продемонструвати свою відданість верховенству права під час цього процесу… Журналісти повинні мати можливість виконувати свою роботу, не боячись репресій. Це може мати жахливий ефект на багатьох інших, хто критикує владу або висловлює невдоволення, залишаючи їх жити в страху», – заявив директор Human Rights Watch по Європі та Центральній Азії Г’ю Вільямсон.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 19 червня заявив, що влада Казахстану співпрацюватиме зі слідством.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки Олександр Павліченко в коментарі Радіо Свобода пов’язав замах на вбивство Айдоса Садикова з роботою спецслужб.

«Це майже доведений замах на вбивство, і це значить, що представники або замовники цих спецслужб можуть перебувати і здійснювати такі дії, які фактично є злочином навіть міжнародного рівня», – сказав Павліченко.

Садиков до 2010 року був головою Актюбинського регіонального відділення опозиційної партії «Азат». Він добре відомий своїми критичними поглядами на казахстанську владу, зокрема звинуваченнями її в проросійській політиці. Садиков є одним із засновників популярного YouTube-каналу (має понад мільйон підписників) і однойменного Telegram-каналу.

З 2014 року подружжя Садикових жило в Києві, маючи статус біженців.

Читайте також: У Дніпрі невідомі напали на ексвійськового, повідомляється, що це охорона Тищенка

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE