Politerno > Україна і світ > “Міст до НАТО”: У Білому домі назвали реформи, необхідні Україні для членства в альянсі

“Міст до НАТО”: У Білому домі назвали реформи, необхідні Україні для членства в альянсі

  • 26 Червня, 2024
  • 167 Переглядів
  • 0

В адміністрації президента Сполучених Штатів пояснили, що мають на увазі союзники по Альянсу, коли говорять про створення “мосту до НАТО для України”.

Про це повідомила “Європейська правда” з посиланням на заяву директора із питань Європи Ради національної безпеки Білого дому Майкла Карпентера, про що повідомляє “Голос Америки”.

За його словами, з точки зору сприйняття загрози союзники перебувають у “досить хорошому положенні щодо України”, і “все ще є деякі різні думки про те, як і коли може виглядати членство”.

“Міст до НАТО” потрібен, щоб Україна могла увійти до Альянсу того ж дня, коли на це буде політична воля”, – наголосив Карпентер.

Він зазначив, що деяким людям не подобається, але йому особисто подобається метафора про “міст до НАТО”.

“Тому, що це саме те, чого ми намагаємося досягти (на шляху до майбутнього членства)”, – зауважив посадовець.

Карпентер вказав, що документ, який буде оприлюднено на саміті НАТО у Вашингтоні, забезпечить Україну саме “інституційним мостом до членства в НАТО”, щоб при отриманні запрошення у майбутньому Україна була готова, спроможна й здатна приєднатися до Альянсу миттєво.

Представник Білого дому також нагадав, що Києву слід провести додаткові реформи, а також заходи для досягнення оперативної сумісності з НАТО.

Йдеться про навчання, розвиток матеріально-технічного забезпечення, розбудову оборонних інституцій, підтримку мобілізації, навчання цивільних для залучення їх до армії, ротацію військових, забезпечення пільг для ветеранів, медичну підтримку тощо.

“Зараз в Україні цього немає. І тому ми повинні допомогти їм, і НАТО зробить це”, – пообіцяв Карпентер.

Нещодавно у Державному департаменті США заявили, що не обговорюють жодні формулювання із майбутнього комюніке саміту НАТО у Вашингтоні на тлі поширених у пресі повідомлень про суперечки стосовно того, як буде сформульований пункт про членство України. 

Нагадаємо, Північноатлантична рада вирішила призначити наступним генсеком НАТО очільника уряду Нідерландів Марка Рютте.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE