Politerno > Україна і світ > За екзитполами дострокові вибори у Франції виграли ультраправі

За екзитполами дострокові вибори у Франції виграли ультраправі

  • 30 Червня, 2024
  • 266 Переглядів
  • Comments Off

За даними проведених на дільницях опитувань, на дострокових парламентських виборах у Франції впевнено перемагає ультраправа партія “Національне обєднання”, отримавши 34,2% голосів.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на опитування Ifop, яке публікує La Figaro.

На другому місці – блок лівих партій “Новий народний фронт”. За нього віддало голоси 29,1%.

Партія чинного президента Еманюеля Макрона “Відродження” та її союзники здобули підтримку 21,5% виборців.

Також 10% французів проголосували за республіканців, частина яких може увійти у альянс із ультраправими.

Також відомо, що явка на цих виборах досягла рекордного показника 69%. 

Французький президент Емманюель Макрон несподівано оголосив дострокові парламентські вибори після поразки своєї партії на виборах до Європарламенту в червні. 

Французи обиратимуть 577 депутатів Національної асамблеї – нижньої палати парламенту. У країні діє мажоритарна виборча система, згідно з якою кандидат перемагає лише в разі отримання абсолютної більшості голосів.

Якщо цього не відбувається, проходить другий тур (у Франції він призначений на 7 липня). У ньому беруть участь усі кандидати, які в першому турі отримали голоси щонайменше 12,5% зареєстрованих виборців. Перемагає той, хто набере найбільше голосів.

Попередні опитування громадської думки свідчать, що ультраправе “Національне об’єднання” впевнено лідирує з 33-36% голосів виборців, на другому місці – ліва коаліція ” Новий народний фронт” з 28-31%. Центристський альянс Макрона може розраховувати на 20-23%.

Якщо “Національне об’єднання” здобуде абсолютну більшість у Національній асамблеї, у Франції вперше з 1990-х років може скластись ситуація, коли президент і уряд належать до різних політичних таборів.

Французькі ультраправі вже вимагали повернення французького внеску до бюджету ЄС, висловлювали незгоду з Євросоюзом щодо робочих місць та відкинули заклики Макрона до більшої єдності ЄС та проактивності в питаннях оборони.

Невизначеним лишається і ставлення “Нацоб’єднання” до російсько-української війни. Хоча зараз партія заявляє, що допоможе Україні захиститись від російських загарбників, вона також встановила червоні лінії, зокрема відмову від надання ракет дальнього радіусу дії.

Нагадаємо, заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, депутатка від “Слуги народу” Мар’яна Безугла написала заяву до Державного бюро розслідувань на Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського. Вона звинуватила головкома у перешкоджанні її депутатської роботи.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE