Politerno > Україна і світ > Депутати блоку БПП одержали від АП “темники” з інструктажем, про те як тлумачити одіозні зміни до Е-декларування

Депутати блоку БПП одержали від АП “темники” з інструктажем, про те як тлумачити одіозні зміни до Е-декларування

  • 28 Березня, 2017
  • 1515 Переглядів
  • 0

Депутати Блоку Петра Порошенка одержали від АП “темники”, які містять інструкції про те, як переконувати на користь поширення електронного декларування антикорупційні громадські організації.

Документи оприлюднило видання “Українська правда“.

Однією із тез “тлумачника” є теза, що “особи, які беруть участь у реалізації в Україні відповідних програм міжнародної допомоги, у роботі громадських об’єднань, інших непідприємницьких товариств, діяльність яких спрямована на запобігання та протидію корупції, мають вирішальний вплив на формування державної політики та на діяльність ключових органів із запобігання та протидії корупції”. А також, що сьогоднішні “представники громадськості – це завтрашні політики”.

Паралельно з тим в Адміністрації президента пояснюють дії влади тим, що, нібито, “останнім часом стали непоодинокими випадки звинувачень у недоброчесності окремих знакових представників громадських організацій”.

Тобто, електронне декларування доходів представників громадськості має, як ідеться в “темниках”, “мінімізувати спекуляції навколо статків та конфлікту інтересів таких осіб”, а також “посилюватиме їхню відповідальність і сприятиме зміцненню суспільної довіри до антикорупціонерів”.

Акцентується увага, що нові правила “поширюватимуться лише на керівний склад неурядових організацій і не зачіпають рядових членів організацій”.

 

[metaslider id=6999]

 

В урядових інструкція в тому числі зазначено, що Україна таким чином “використовує передовий досвід держав-членів Європейського Союзу – Латвії, Португалії, Румунії серед інших, а також США, де керівний склад американських неприбуткових організацій повинен оприлюднювати свої доходи (форма IRS 990)”.

Також АП загострює увагу на тому, що вето президента, як того вимагали зокрема міжнародні правозахисні організації, унеможливлює звільнення від декларування “169 тисяч українських військовослужбовців та контрактників, які захищають Україну від російського агресора”.

Крім цього, в “темнику” наводяться типові аргументи проти е-декларування доходів антикорупційників, як то, наприклад, “особиста помста президента і його адміністрації”, а також контраргументи, на які пропонують посилатися.

“Не може бути й мови про якусь помсту, адже е-декларація не покарання, а форма цивілізованого контролю”, – йдеться зокрема в “темнику”.

Як відомо, 27 березня президент України Петро Порошенко підписав зміни до закону “Про протидію корупції”, згідно з якими члени антикорупційних громадських організацій зобов’язані подавати електронні декларації.

Напередодні на зустрічі з представниками громадських організацій Порошенко заявив, що мусить підписати законопроект через необхідність врахування інтересів військовослужбовців.

Водночас президент підтримав необхідність створення робочої групи за участю представників громадських організацій, АП і депутатів Ради для узгодження змін до відповідного закону.

З критикою щодо схваленого Києвом законодавства виступили представники Канади, Великої Британії, США та офіційний Брюссель.

Водночас постанова за скасування суперечливого закону не набрала достатньої підтримки в Раді під час голосування 24 березня.

Раніше повідомлялося, що ГО просять Порошенка ветувати закон про е-декларування.

Нагадаємо В.Наливайченко висловлював думку, що Е-декларування для волонтерів та журналістів – це тиск і напад на громадянське суспільство.

 

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE