Politerno > Україна і світ > ГО просять Порошенка ветувати закон про е-декларування

ГО просять Порошенка ветувати закон про е-декларування

  • 27 Березня, 2017
  • 1786 Переглядів
  • 0

Президент Петро Порошенко обговорить з представниками ключових Громадських організацій ситуацію, яка склалася з прийняттям ВР законопроекту, який змусить ГО заповнювати є-декларації.

Цю інформацію УП підтвердила керівник комунікаційного напрямку у РПР Ірина Соломко.

“Так, дійсно, така зустріч запланована. Наші представники запрошені на 13:30 до АП”, – сказала вона.

За інформацією тої ж УП, у зустрічі братимуть участь представники РПР, Центр UA, Transparency International, Ейдос Центр політичних студій та аналітики, Центр розвитку демократії та верховенства права, тощо.

Українська Гельсінська спілка з прав людини, в свою чергу, виступила з відкритим зверненням до президента з проханням ветувати ухвалені зміни до закону. “Ми вимагаємо від Президента України скористатися його конституційним правом та накласти вето на зазначений Закон, який 27 березня 2017 року був переданий йому на підпис”, – йдеться у зверненні.

“Закон поширює обов’язок декларування на всі неурядові організації та суб’єктів, які з ними співпрацюють. Ми переконані, що це положення прийняте з тим, щоб уможливити тиск на громадські об’єднання, ускладнити або унеможливити їх діяльність, зокрема, спрямовану на подолання корупції”, – наголосили правозахисники.

Вони зазначають, що закон робить це навмисно у такій формі, щоб залишити простір для його довільного та вибіркового застосування, – що власне і створює плідний ґрунт для корупції. “Ми впевнені, що це положення Закону є шкідливим як для розвитку громадянського суспільства, так і для запобігання корупції, на яке спрямований Закон в цілому”, – додали правозахисники.

“Запобігання та протидія корупції не виокремлюються як специфічний вид діяльності, а практично завжди є однією із складових діяльності більшості неурядових організацій. Важко уявити організацію, яка заявляє про сприяння корупції через свою діяльність”, – зазначили у спілці.

Підкркслюється, що таким чином “у діяльності кожної організації, яка займається адвокатуванням змін до правової системи можна знайти елементи “антикорупційної” діяльності”.
Як повідомлялося, 23 березня Рада ухвалила законопроект №6172, яким звільнила військовослужбовців-контрактників та мобілізованих бійців від обов’язку заповнювати електронні декларації.

Однак частина депутатів виступила проти закону і спробувала скасувати його. За словами голови антикорупційного комітету Ради Єгора Соболєва, під час ухвалення в закон з голосу було внесено багато правок, які зробили норму суперечливою. Зокрема, зазначив він, закон зобов’язує подавати електронні декларації не тільки чиновників, а й громадські організації з протидії корупції й усіх, хто пов’язаний з ними.

24 березня парламент поставив на голосування постанову про скасування суперечливого закону, але відповідне рішення не набрало достатньої кількості голосів.
Після цього народний депутат від БПП Мустафа Найєм запропонував президентові Петру Порошенку варіант, як виправити ситуацію – негайно внести в закон зміни, які скасують ці поправки.

Посольства Великої Британії та США заявили, що цей закон – “серйозний крок назад” для України.

Також із критикою закону виступив комісар ЄС з питань політики сусідства та розширення Йоханнес Ган.

7 березня Спікер ВР Андрій Парубій підписав цей закон (№6170) та направив його на підпис президентові.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE