Politerno > Україна і світ > Петро Порошенко на порозі війни з громадянським суспільством – Мустафа Найєм

Петро Порошенко на порозі війни з громадянським суспільством – Мустафа Найєм

  • 27 Березня, 2017
  • 1873 Переглядів
  • 0

Спікер парламенту Андрій Парубій передав президенту законопроект з поправками до закону про протидію корупції.

Вибір у Петро Порошенко невеликий: підтримати громадянське суспільство і тих, хто вимагає від чиновників звіт за розтрату державних коштів або встати на сторону свого оточення і підтримати тих, хто ці кошти розкрадає.

Якщо я правильно все розумію, Петро Порошенко схиляється до підписання законопроекту. Це червона лінія, яку, як мені здається, глава держави не відчуває і не розуміє.

Підписання поданого законопроекту без внесення невідкладних змін і гарантії його прийняття в залі стане початком війни з громадянським суспільством. І якщо президент не почує і ця війна буде розв’язана, звинувачувати в ній будуть особисто Петра Порошенка; і політичні втрати будуть теж лише його. При цьому авторів поправок забудуть, прізвища “розумних” радників вже через тиждень кануть в надрах інтернету, а ось президента, озброївшого корупціонерів проти суспільства запам’ятають.

Підпис Петра Порошенка під цим законом стане ще однією барикадою на шляху до другого терміну. Тільки іронія в тому, що умовний Сергій Пашинський з “Народного фронту” до другого туру президентських виборів не рветься, а конкретний Петро Порошенко туди дуже хоче.

Виправити ситуацію можуть тільки однозначні сигнали – скасуванням прийнятих поправок, які не стосуються захисту прав військовослужбовців. Способів захисту військовослужбовців, як мінімум два – по-перше окреме роз’яснення НАЗК , а по-друге, відповідний закон може бути прийнято пізніше і оскількивін буде розширювати права учасників ато, він матиме зворотну силу.

Відкриту жорстку критику абсурдних правок до закону про протидію корупції вже висловили посольства США, Великобританії, Канади, Єврокомісар З питань Розширення Йоханес Хан, Співголова Парламентської асамблеї EURONEST Хармс Ребекка. Крім цього окрему спільну позицію готують посли країн G7, і, наскільки мені відомо, жорстку позицію слід очікувати також від МВФ.

Чекаємо результатів зустрічі президента з представниками громадських організацій. Надія на здоровий глузд і інстинкт самозбереження.

Мустафа Найєм у власному блозі на УП

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE