Politerno > Україна і світ > Переказ грошей з Росії попри санкції – 5 схем

Переказ грошей з Росії попри санкції – 5 схем

  • 28 Березня, 2017
  • 5168 Переглядів
  • 0

 

У жовтні 2016 року Україна заборонила користуватися платіжними системами, в яких присутній російський капітал. Санкції торкнулися таких систем грошових переказів: “Колібрі”, “Юністрім”, “Золота корона”, “Лідер” і Blizko.

Стан речей аналізувала ЄП.

Минулого тижня російська Держдума прийняла законопроект, що забороняє переказ грошей з Росії через міжнародні платіжні системи.

Заборона поширюється на переказ грошей в країни, які ввели санкції відносно російських систем грошових переказів. України ці заходи стосуються в першу чергу. Закон вступає в силу через місяць після опублікування.

Найбільше від санкцій РФ постраждають системи Western Union і MoneyGram, які є лідерами в переказі грошей з Росії в Україну.

Ця ситуація повинна була б ускладнити життя і багатьом українцям, які регулярно користуються згаданими системами для переказу грошей з Росії.

Як відомо, кожен четвертий долар українських “заробітчан” приходить з Росії. За дев’ять місяців 2016 року українці перерахували з-за кордону 3,259 млрд дол, з них з РФ – 758 млн дол.

Проте, повністю перекрити грошові перекази між Україною і РФ в урядів двох країн не вийшло. Способи переводити гроші залишаються.

Пошта

Найдоступнішим видом переказу коштів залишається звичайна пошта. “Укрпошта” після заборони грошових переказів з РФ в Україну заявила, що продовжить здійснювати міжнародні поштові перекази, в тому числі в Росію.

Платіжна система компанії “Поштовий переказ” дозволяє відправити в РФ до 15 тис. грн. звичайним платежем або до 3 тис. дол. соціально важливим платежем. Комісія при відправці більше 2 тис грн – 2%. Термінові перекази не передбачені, так що одержувачу доведеться чекати до 35 днів.

З РФ в Україні гроші можна відправити “Поштою Росії”. “Поштовий переказ” дозволяє відправити в Україну до 3 тис. дол. Вартість переказу – від 70 руб до 280 руб плюс 1,5-5% від суми переказу.

Найшвидший інструмент “Пошти Росії” – система грошових переказів “Форсаж”. Вона дозволяє перевести за межі РФ до 150 тис. руб (71,6 тис грн) при комісії 1,8% від суми переказу.

Інтернет-гаманці

Якщо поштовий переказ – це занадто довго, можна скористатися інтернет-технологіями: сервісами онлайн-гаманців.

Самий перевірений спосіб – сервіс WebMoney, що працює з 1998 року. Незважаючи на нагадування НБУ про те, що офіційно WebMoney заборонено (в тому числі “Яндекс. Деньги”, QIWI Wallet і Wallet one), сервіс в Україні працює, в тому числі – з Приватбанком.

Щоб почати користуватися WebMoney, потрібно зареєструватися в системі та створити гаманець на певну валюту (рубль, долар, гривня). Залежно від способу поповнення гаманця комісія буде складати від 0,5% до 5%. Наприклад, “Приват24” – 1,5-2,6%, термінали iBox – 5%.

Усередині системи гроші можна переводити між гаманцями одного типу (з доларового на доларовий) або конвертувати у валюту іншого типу за встановленим курсом. Моментальне виведення коштів на карту будь-якого українського банку буде коштувати 1,5%.

Схожим чином працюють і інші гаманці – різниця буде тільки в розмірі комісії, назві і призначеному для користувача інтерфейсі. У “Яндекс. Деньги” комісія за поповнення гаманця становить 1%. При виведенні коштів з гаманця на карту – 3% плюс 45 рублів. Так само працюють і інші гаманці: QIWI, Wallet one, Skrill.

Сервіси часто встановлюють певні ліміти. Щоб збільшити ліміт, потрібно перевірити, чи є в місті перебування клієнта авторизовані агенти сервісу, прийти до них в офіс з паспортом і пройти авторизацію.

Bitcoin і SWIFT

Окремо можна відзначити популярну нині криптовалюту. Проте це не найпростіший і не самий відповідний спосіб переказу грошей з однієї країни в іншу.

Варто враховувати, що через курсові коливання біткоінів сума, що відправляється може значно зменшитися всього за добу.

Ще один варіант – SWIFT-перекази. Ця опція доступна в будь-якому банку. У Приватбанку комісія при отриманні і відправці грошей – 0,5% від суми.

Передати карточку

Якщо в Росії живуть родичі, які хочуть передати гроші в Україну, і мають можливість відкрити рахунок в одному з банків, можна просто передати картку для виплат, на яку час від часу будуть приходити кошти.

 

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE